Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ta utemiljön till nästa nivå – trädgårdsarkitekten ger tips och inspiration

17 maj 2021 Om vi tänker på det så börjar känslan av ”hemma” långt innan vi kommer in i hallen. Trädens skugga vid entrén är en trivselhöjare och blommorna på gården får oss att må bra samtidigt som de ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer. Vi är mitt i våren och trädgårdsarkitekt Gunilla Lundh ger inspiration och tips på hur ni kan jobba med föreningens utemiljöer.

Gaturummet – det viktiga första intrycket
Entréytorna kan se väldigt olika ut, från stadsporten till förortens lummiga framsida.

– Oavsett är träd vackra och en riktig tillgång. De fångar upp koldioxid, skyddar mot sol och vind och tar hand om dagvattnet, säger Gunilla Lundh, trädgårdsarkitekt HSB Stockholm. Nu är det försent att beskära buskar och träd, vänta till senare på säsongen, men att plantera nytt går bra. Välj sort noga. Om utrymmet är trångt ska ni ha ett träd med smal krona som inte inkräktar på fasaden och undvik sorter med aggressiva rotsystem som kan skada ledningar och rör.

En bra bas för entrén är träd, buskar som är vackra också utan blad och vintergröna inslag.

– Tänk vertikalt om ni har lite plats. Nu kan ni plantera spaljéväxter som solälskande klätterros eller den skuggtåligare klätterhortensian, välj sort efter läge. Här kan vi hämta mycket inspiration från Skåne!

Gården – platsen att trivas på
Börja med att ta hand om det ni redan har. Från att rusta upp utemöbler och cykelställ till att rensa rabattens ogräs och gödsla jorden så att växterna trivs. Många vill ha en utemiljö som ger husrum och mat åt hotade bin, humlor och andra pollinatörer. Då är det viktigaste att få så lång blomningstid som möjligt – från tidig vår till sen höst.

– Utmaningen är att få till den allra tidigaste och senaste blomningen då bristen på mat är som värst. Sätt vårlökar, vårblommande buskar och plantera exempelvis kärleksört och aster som blommar på hösten. Låt sen outnyttjade delar av gräsmattan vara oklippt så att nektarrika blommor får växa där hela säsongen.

Ska ni anlägga en ny rabatt? Ett knep för att få harmoni är att utgå från ett färgtema och addera någon komplementfärg som piggar upp. Välj många växter av samma sort och plantera sen i grupper.

– Välj, exempelvis för soliga lägen, bolltistel, pion, rölleka och andra perenner som blommar i många år. Det är hållbart för ekonomi och miljö att låta basen utgöras av växter som återkommer och sen ha ettåriga blommor som färgklickar på utvalda platser, säger Gunilla som också slår ett slag för den ätbara trädgården:

– Platsbygg odlingslådor som de boende kan hyra eller teckna upp sig på. Lätt att odla är potatis, bönor, bladgrönsaker och kål. Är intresset svalt något år kan ni istället plantera jordgubbe, rabarber eller andra ätbara grödor som är fleråriga.

Terrass och balkong - mer möjligheter än man tror
Trots ett utsatt läge med lite skugga och mycket blåst trivs rätt växter riktigt bra och den som vill odla kan satsa på grönkål, purpurål och svartkål. De är både vackra att titta på och goda att äta.

– Fyll på med ny jord, så och plantera så länge ni är förberedda på att frosten kan slå till en bit in i juni. Krukväxter är extra utsatta så ta in dem eller täck med fiberduk om det blir frost.

Satsa på perenner som växer bra i kruka, som daglilja, funkia, silverax och tuvrör. Buskar som dvärgsyrén och rönnspirea men också mindre träd som silverpäron och japansk rönn fungerar fint i större krukor.

– Tänk i nivåer när ni inreder så kommer ni bort från det ”platta intryck” som lätt blir och får istället en ombonad känsla. Välj olika former på perennerna, addera klätterväxter och gärna något mindre träd. På hösten sätter ni sen tulpanlökar så har ni en färgexplosion nästa vår.



Ny talkshow ger mer inspiration
Få mer inspiration i våra tre nya filmer där Gunilla och hennes kollega Kristin djupdyker i föreningens olika utemiljöer och ger inspiration kring hur man som styrelse kan tänka för att höja trivselfaktorn för både människor och pollinatörer. Varje avsnitt tittar närmare på en specifik miljö – gaturummet, gården och terassen/balkongen – besöker inspirerande exempel, tipsar och pratar om vanliga missar.

Titta på talkshowen här!

– Jag vill inspirera styrelser att se med nya ögon på sin utemiljö och upptäcka hur naturen på olika sätt främjar vårt välbefinnande, säger Gunilla.

Tips på blommande växter


Stadens bin, humlor och andra pollinatörer har idag allt svårare att överleva. Genom att välja växter som tillsammans ger en lång blomningstid – från tidig vår till sen höst – kan ni hjälpa dem på traven…

Vårblommande:
– Aubretia
– Timjan
– Vårlökar

Sommarblommande:
– Kungsmynta
– Lavendel
– Stenkyndel
– Rölleka
– Nepeta

Höstblommande:
– Aster
– Anisört
– Blå bolltistel
– Fackelblomter
– Rosenflockel
– Isop
– Kärleksört