– Intresset av att leva cirkulärt ökar i hela befolkningen, men det är särskilt tydligt bland unga. Att dela saker minskar belastningen på miljön och sparar pengar, men delningsekonomi kan också på ett väldigt fint sätt bidra till gemenskap och social hållbarhet och förenkla vardagen, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.
Opinionsundersökningen har gjorts av Demoskop på uppdrag av HSB. 1 500 personer i ett representativt urval i storstadsregionerna (500 personer per stad) har intervjuats.
Undersökningen visar att från HSB visar att unga vuxna i åldern 18-29 år i storstäderna har ett mycket större intresse av att dela saker än befolkningen i övrigt och även av att köpa/sälja eller byta begagnade saker.
Mer än varannan ung vuxen (51%) kan tänka sig dela mat med kort datum med sina grannar för att minska matsvinnet. Motsvarande siffra för allmänheten är 45 procent. Nära fyra unga vuxna av tio (38%) kan tänka sig dela tvätt i samma tvättmaskin, förutsatt att man använder tvättpåse. Motsvarande siffra för allmänheten är 23 procent.
1. Gym 38% (svar alla) 66% (svar unga)
2. Redskap/maskiner/verktyg 37% (svar alla) 46% (svar unga)
3. Laddstolpar för laddning av elfordon 29% (svar alla) 32% (svar unga)
4. Solceller 26% (svar alla) 40% (svar unga)
5. Bastu 24% (svar alla) 45% (svar unga)
1. Böcker – alla 76%, unga 80%
2. Möbler/inredning – alla 74%, unga 81%
3. Växter/skott/frön – alla 66%, unga 65%
4. Porslin/glas/husgeråd – alla 65%, unga 69%
5. Elektronik – alla 65%, unga 72%
Större gemenskap och bättre hälsa – i HSB brf Backen i Örnsköldsvik blev ett eget gym ett lyft för de boende.
– Investeringen var låg och många är jättenöjda. Det här är något som alla föreningar borde göra, säger Marie Westlin, förvaltare.