Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En utemiljö för alla

28 februari 2022 Rumslighet, bärbuskar och kullar är alla delar i receptet för en härlig och social utemiljö. HSB har träffat den flitigt anlitade landskapsarkitekten Eva Henriksson, som varit med och skapat en liten oas i sin egen bostadsrättsförening, HSB brf Kuratorn i Umeå.

Vi möts upp vid ingången till HSB brf Kuratorn. Innan vi når innergården stannar vi till vid två ståtliga granar.
– Man kan tro att detta är granar som har stått här sedan begynnelsen då det ursprungligen är en skogstomt men detta är granar som vi planterat och de är alldeles mjuka att röra vid. Visst är det trevligt, säger Eva med ett leende.

Föreningen har jobbat mycket med att plantera in träd som ska förhöja utemiljön. De har exempelvis björkar som får röda löv på hösten, rönnar med gular bär och granar som har mjuka barr.

Eva som flyttade in i brf Kuratorn hösten 2005 blev snabbt engagerad i föreningens styrelse och samtidigt involverad i föreningens utemiljö som skulle göras om.
– Från början var det nästan ingen utemiljö att tala om. I mitten fanns en stor fotbollsplan och sedan hade vi några bänkar, bärbuskar och en pergola det var nästan allt.

Grillplatsen har ett insynskyddat läge och är ett uppskattat inslag i utemiljön av de boende i föreningen.

Innan arbetet påbörjades så gick föreningen ut till de boende och frågade vad de önskade för funktioner i utemiljön.
– Alla fick komma med förslag och det fanns vissa som blev besvikna över att vi tog bort fotbollsplanen, men nu kan utemiljön istället användas av många fler och de boende är nöjda och engagerade.

"Här ska man inte sakna något som man har om man bor i villa"

Utemiljön rymmer idag flera olika funktioner med utökade sittgrupper, grillplats, gungor, sandlåda och pergola som bjuder in till social samvaro.
– När jag planerar för en ny utemiljö tycker jag att det är viktigt att skapa rumslighet och att se till att skapa en växtlighet som blommar över hela sommaren från vår till höst. Man behöver även ta hänsyn till om växterna trivs i soliga förhållanden eller skuggiga, berättar Eva.
I en privat miljö kan man sväva ut mer men i en offentlig miljö är det bra att tänka harmoni, att ytorna ska passa ihop och försöka skapa en variation av växter för att ge liv. En annan viktig aspekt i en utemiljö är nivåskillnader. För att skapa levande miljö behövs det olika nivåer.

Fotbollsplanen förvandlades till en grön yta med en stor kulle och flera mindre kullar. Ytan omringas av blommor, bärbuskar och träd. Alla noggrant utvalda för att matcha och harmonisera med naturens årstider och förhöja den sociala samvaron.

Eva fortsätter:
Ta gräskullen där i mitten, kan du tänka dig på sommaren. Så härligt att kunna luta huvudet mot den när man ligger och solar, och på vintern, då lär sig barnen att åka skidor nerför eller så åker de pulka och den lilla kullen räcker alldeles utmärkt för de små barnen. Dessutom hjälper de små kullarna till att skapa rumslighet och avskildhet. Här kan du sitta och sola på ena sidan medan du inte syns från den andra sidan. Vår styrelse har en vision, att om man bor här så ska man inte sakna något som man har om man bor i villa. Det tycker jag är fint, att vår utemiljö ska kunna erbjuda alla delar. Det är ett mantra vi haft med oss hela vägen.

Stenmöblerna i finsk granit som skymtas i bakgrunden är unika för gården och tillverkade i Piteå. Det fina läget i eftermiddagssol och det stora bordet gör platsen populär för sommarmiddagar, fika och kalas.

I hörnet på den stora gräsytan stoltserar vackra stenmöbler i granit som smälter in fint med den grönmålade pergolan.
– För mig är det viktigt att använda hållbara material som är så lokalt producerat som möjligt. Därför valde vi att köpa finsk granit och inte kinesisk. Det är ju tokigt att frakta något så tungt så lång väg. Det är klart att det är en prisskillnad men det är också en skillnad i utseende, konstaterar Eva.

Blommor som trivs i skugga i brf Kuratorn

Det är viktigt att plantera blommor som trivs i skuggigt respektive soligt läge, här är en av föreningarnas skuggiga rabatt. Till vänster syns en av föreningens rönnar med gula bär som matchar fint mot fasaden.

När vi går runt på gården och Eva berättar om alla träd, buskar och blommor så går det inte att låta bli att ryckas med i hennes entusiasm. Det märks att hon brinner för det här och att hon är väldigt stolt över föreningens utemiljö och hur resultatet blev.
– Finns det något mer socialt än en bärbuske? Vid bärbuskarna samlas vi alla, både stora som små. Det är så fantastiskt att kunna erbjuda det till alla i föreningen, säger Eva med ett leende.

Sommar i brf Kuratorn

I brf Kuratorn blommar det från vår till höst och till vänster syns den vackra prydnadsapeln Rudolf

Varje år bjuds alla boende in till en trädgårdsvandring som är döpt till – mellan hägg till syrén.
-Då går vi igenom hela vår trädgård och utemiljö och så pratar vi om våra träd och fikar tillsammans, avslutar Eva.

Gungor på en lekplats

För att skapa en harmoni så målades alla trädetaljer, pergola, träbänkar och lekplats i samma gröna kulör.

8 bästa tipsen för en lyckad utemiljö

  • Planera hela trädgården samtidigt för att få en helhet, även om ni inte kan göra alla delar på en och samma gång.
  • Fråga de boende vad de önskar i utemiljön.
  • Om ni inte själva har kompetens i föreningen så anlita en kunnig person för att rita upp en helhetsgestaltning av utemiljön med växter. På det viset får ni en handling och en ritning som ni kan använda när ni frågar om priser.
  • Försök få en trädgård som blommar från vår till höst. Tänk på färger som harmoniserar med varandra.
  • Skapa rumslighet.
  • Tänk på nivåskillnader och skapa gärna små kullar i gräsmattan. Det kan krävas lite mer skötsel, men är väldigt uppskattat av både stora som små.
  • Belys gärna växterna och tänk på att belysningen ska riktas nedåt eller mot sidan – inte uppåt, för då släpper man ut ljusföroreningar.
  • Gör en skötselplan och anlita kunnigt folk. Utemiljön är levande. På sikt behövs gallring i sparade skogsdungar, förnyelse av gamla planteringar och beskärning av buskar.

HSB Brf Kuratorn

Bostadsrättsföreningen Kuratorn ligger på Ålidhöjd i Umeå. Husen byggdes 1988. Det finns 125 lägenheter i föreningen fördelade på fyra flerbostadshus, samt två tvåvåningshus med marklägenheter.

Eva Henriksson

Till vardags arbetar Eva Henriksson som landskapsarkitekt på Tyréns i Umeå. Hon har under de senaste decennierna varit med och satt prägel på många av Umeås utemiljöer, både allmänna och inom bostadsrättsföreningar.