Med HSBs elförvaltningstjänst köper elleverantören in el vid olika tillfällen på den nordiska elbörsen enligt långsiktiga riktlinjer fastställda av HSB. Det innebär inte alltid lägsta pris, men minskar risken för obehagliga överraskningar och stora prisskillnader från ett år till ett annat, vilket kan bli fallet med rörligt eller fast pris. Elkostnaden blir på detta sätt mer förutsägbar och lättare att budgetera.
Erik Johansson, energiingenjör på HSB Norr berättar:
– När vi har den här typen av svängningar på elmarknaden är tidpunkten för inköpen avgörande för vad priset blir. Av den anledningen vill vi köpa el över en längre period och köpa mindre andelar vid olika tillfällen för att på så sätt fördela riskerna. Principen är densamma som med bolån, man har flera lån med olika löptider. Har man ett enda lån som ska tecknas om och räntan kraftigt har höjts så får man en helt ny räntesats för hela lånet, vilket kan bli kännbart. Det är samma tänk vi har i elförvaltningen.
HSB Norr har en avtalsförvaltare som är aktiv på elbörsen och följer hydrologiska och meteorologiska rapporter, utvecklingen på råvarumarknaden och andra faktorer som påverkar elprisets utveckling, för att få bästa möjliga pris och riskspridning.
– Vi sätter upp ramarna för hur våra elförvaltare får köpa, inom de ramarna är det elförvaltaren som ser när i tid det är mest optimalt att göra inköpen. Nu har vi i princip köpt el för hela 2023, 85 procent av volymen för 2024 och 67 procent av volymen för 2025, vilket innebär att vi i ganska stora drag har säkrat prisbilden för de närmaste tre åren.
Elpriset för 2023 sätts till hundra procent efter årsskiftet men som det ser ut kommer priset att vara något lägre än för 2022.
– Vi ligger nog på ungefär 35 öre/kWh. Det här beror på att den el som vi ska använda nästa år har köpts in under tre års tid när elpriserna har varit ganska låga. Eftersom vi har köpt el för hela 2023 och stora delar av volymen för 2024 och 2025 så behöver vi inte känna oss stressade att köpa el när elpriset är högt. Vi kan fortfarande avvakta och hoppas att elpriserna går ner nästa år.
Under de senaste tio åren har HSB Norr minskat elvolymen med cirka 10 miljoner kWh, vilket till stor del beror på minskad elanvändning i fastigheterna. Att minska elförbrukningen är också något HSB Norr arbetar för.
– När elpriset går upp är det ännu viktigare att minska sin elanvändning. Vi har hjälpt många bostadsrättsföreningar med energibesparingsåtgärder. Det kan till exempel handla om att byta ventilation, belysning eller installera solceller.
Erik berättar att HSB Norr har cirka 220 bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som är anslutna till elförvaltningen.
– De föreningar och fastighetsägare som är med i elförvaltningen kan känna sig lugna och behöver inte oroa sig över hur prisbilden på el ser ut just nu.
Erik Johansson, Energiingenjör HSB Norr