Nedan följer en genomgång av vad ni i styrelsen bör tänka på i de fall det har lämnats saker i trapphus och förråd.
Föreningen ansvarar för de gemensamma utrymmena i föreningens fastighet. Trapphuset är till exempel en sådan del av fastigheten som föreningen har underhålls- och reparationsansvar för. Det är alltså föreningen som bestämmer vad som får förvaras där. En bostadsrättshavare får inte förvara något i trapphuset utan tillstånd från föreningens styrelse. Men hur bör föreningen agera om det ändå ställs saker i trapphuset?
Vet man vem som äger sakerna ska man uppmana ägaren att flytta på sakerna genom en anmodan. Om rättelse inte sker och sakerna står kvar kan en ansökan om särskild handräckning ges in till kronofogden. Efter att sakerna flyttats genom kronofogden bör föreningen anmoda ägaren på nytt att hämta sakerna samt förvara dem i tre månader. Om ägaren inte hämtar sakerna efter tre månader tillfaller egendomen föreningen som då är fri att göra vad man vill med den.
Hur gör man om föreningen inte vet vem som är ägare till egendomen?
Börja med att sprida informationen om att egendom förvaras i strid med föreningens ordningsregler och att den kommer att tas bort vid ett visst datum och därefter förvaras. Lämpligt sätt att sprida informationen är att sätta upp lappar i trapphus, via hemsida och eventuella andra digitala kanaler och lägga lappar i brevlådorna i det berörda trapphuset. Avvakta därefter skälig tid, ca en månad. Saker som tar stor plats och begränsar framkomlighet eller är brandfarligt ska givetvis avlägsnas fortare. Egendom som inte hämtats är nu att anse som övergivet gods och ska anmälas till Polisen enligt lagen om hittegods. Egendomen ska fotas och dokumenteras noggrant så att det går att identifiera egendomen så bra som möjligt. Efter detta ska egendomen förvaras på ett säkert sätt i tre månader från anmälningstidpunkten och därefter tillfaller egendomen föreningen.
Här gäller samma regler som beskrivits för trapphus ovan. Dock är det en viss skillnad när någon har lämnat saker i ett förråd och man inte vet vem som är ägare. Plombera låset och sätt en lapp på förrådet att kontakta styrelsen. Naturligtvis kan information även spridas via föreningens andra kanaler. Avvakta sedan rimlig tid, ca 1 månad och anmäl även till Polisen att någon tagit förrådet i anspråk. Om plomberingen är obruten efter sex månader kan föreningen klippa upp låset och gå igenom sakerna i förrådet. Det som bedöms sakna värde kan slängas efter att ha dokumenterats. Egendom som har ett värde bör förvaras på ett säkert ställe i ytterligare sex månader innan föreningen kan göras sig av med den. Viktigt är att dokumentera de steg som genomförs.
Man kan tycka att vad som beskrivits ovan är omständligt men det är dock nödvändigt för att föreningen inte ska bli skadeståndsskyldiga eller att den som utfört tömning inte ska riskera att bli anmäld för egenmäktigt förfarande.
Om ni behöver hjälp eller har frågor hjälper vi er naturligtvis vidare och ni är välkomna att kontakta oss jurister på HSB Stockholm på juristerna.stockholm@hsb.se.
Våra föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.