Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Bospar öppnar dörren till hyresrätten

04 mars 2022 HSB Skåne bygger och förvaltar bostäder, men är även fastighetsägare och hyresvärd. När årets bosparstatistik presenteras visar den att det skiljer sig inom verksamhetsområdet i hur många poäng som krävs för att få en hyresrätt.

HSB är en bostadsrättsorganisation, men också en av landets största hyresvärdar med omkring 25 000 hyresrätter. Drygt 1400 av dessa finns i HSB Skånes verksamhetsområde med Lund, Eslöv, Ystad, Kristianstad och Hässleholm som huvudorter.

- Vi arbetar aktivt med vårt hyresrättsbestånd. Under förra året tillförde vi exempelvis 142 hyresbostäder i vårt bestånd genom förvärv och byggnation, säger Mikael Jönsson, fastighetschef på HSB Skåne.

Bosparsystemet är HSBs kö för hyresrätter och nyproducerade bostäder. Här ger varje sparad hundralapp 1 bosparpoäng, och sedan 2014 kan en bosparare maximalt få 60 bosparpoäng per år genom att spara 500 kronor i månaden. Innan 2014 var det maximala antalet 36 bosparpoäng per år.

För att få en lägenhet i Lund krävdes det föregående år i snitt 282 bosparpoäng, vilket motsvarar strax över fyra och ett halvt års fullt sparande. Medelpoängen för övriga orter inom verksamhetsområdet varierade från ett par månaders fullt sparande i Hässleholm upp till nästan två års fullt sparande i Ystad.

- Den bosparare som söker en bostad och har flest bosparpoäng är också den som får erbjudande om bostad först. Även om fyra år kan kännas som en lång väntan för en hyresrätt i Lund är detta ett snitt, det kan gå snabbare, men det kan också ta längre tid. Allt beror på var och när man söker hyresrätt och hur många bosparpoäng som övriga sökande har. Att bospara är oavsett en god idé för möjligheten att få en hyresrättslägenhet, även om det varierar ganska mycket mellan våra orter i hur många poäng som behövs vid fördelning. Dessutom är det en stor fördel att poängen gäller i hela landet, säger Linda Creutz, uthyrare på HSB Skåne

Under 2021 fick 235 hyresrätter inom HSB Skånes verksamhetsområde nya boende. Dessutom öppnade företaget ett coliving-hus i Lund med 18 delningsbostäder.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank. Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti.