Att vara ledare på kollo är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag. Det vet Hanna Johansson som för första gången var ledare på HSB Skånes barnkollo i Magnarp sommaren 2022. Hanna, som till vardags pluggar till jurist vid Lunds universitet, fick tips av sin syster om sommarjobbet som kolloledare.
– Min syster visade mig annonsen och jag kände direkt att det skulle passa mig. Jag har själv varit på många läger när jag var yngre och det är några av de roligaste veckorna i mitt liv som också gett mig vänner för livet. Så jag tänkte att det kunde vara kul att se det från andra sidan denna gång, berättar Hanna.
När hon ser tillbaka på sitt sommarjobb så är det både med glädje och stolthet. Hon berättar med stor värme i rösten om hur barnen växte under veckans gång.
– För många barn är det första gången de sover borta, bäddar sängen eller behöver ha koll på sina egna saker. Att se stoltheten när de inser att de klarar av det och hur de växer med uppgiften är otroligt häftigt. Under veckan på kollo kommer ofta även det mest blyga barnet ut ur sitt skal, säger Hanna.
Innan kollot startade träffades alla ledarna på plats i Magnarpskolonin för att under cirka en veckas tid genomgå utbildningar och lägga planering. Här kunde de också lära känna varandra lite mer.
– Om man inte har schemalagd natt så bor alla ledarna tillsammans i den så kallade ledarstugan under kollot. Att umgås så tätt var superkul, men också utmanande. När vi hade lediga stunder kändes det bra att någon gång gå undan, vara lite för sig själv och hämta ny energi. Det fungerade för mig i alla fall, berättar Hanna.
En typisk dag på kollot innebar ofta rörelseaktivitet med barnen på morgonen, därefter fritt val då många barn valde att pyssla, spela kort eller bollsporter av olika slag. Efter lunch fanns det tid för en längre aktivitet innan det åter var fritt val före kvällsmaten. De populäraste aktiviteterna både för barnen och ledarna var krabbfiske, bad och disco.
– En av de mest minnesvärda stunderna var när vi badade och alla barnen kunde slappna av och bara vara. Jag tror att det var både nyttigt och lärorikt för en del att inte ha några måsten. Det var också kul att se hur skärmarna blev mindre viktiga allt eftersom veckan gick. I början var det mycket tjat och många frågor, men mot slutet var det ingen som frågade efter dem, säger Hanna.
Även om Hanna tyckte att veckorna som kolloledare var roliga så kom de också med utmaningar.
– Jag fick jobba lite med tålamodet. Barn har lite annat tänk och att ta 20 taggade barn till stranden – barn som bara vill iväg och inte vill lyssna på vad som gäller när vi kommer dit – det kräver sina knep, säger Hanna med ett skratt.
Varje kollovecka välkomnades 24 barn i åldrarna 9-12 år från alla delar av Skåne. De flesta barnen kände ingen när de kom dit och deras intressen och förväntningar kunde skilja sig mycket åt.
– För oss som jobbade på kollot var det viktigt att alla barn fick känna sig sedda och inkluderade. Ibland var det en utmaning att bygga bryggor mellan de olika barnens intressen och åldrar, men jag tycker att vi lyckades bra med det.
Inför kommande kollosommar hoppas Hanna att hon har möjlighet att komma tillbaka som ledare och får vara med och skapa fantastiska sommarminnen för ännu fler barn.
– För mig är det viktigt att busa och hitta på skojigheter så det var lite den rollen som jag tog som ledare. Jag minns själv hur viktigt jag tyckte att det var med lite tokigheter på mina läger, det är liksom det man minns, säger Hanna.
Vill du vara kolloledare? Eller veta mer om Magnarpskolonin och HSB Skånes barnkollo?
Läs mer på hsb.se/skane/sommarkollo eller hör av dig till kollo-skane@hsb.se