Spanjoletten är ett av fyra kvarter i bostadsområdet Fixfabriken i Majorna, på platsen där fabriken med samma namn brukade ligga. Kvarterets och föreningens namn kommer från den patenterade Fix-spanjoletten, en låsanordning för fönster och fönsterdörrar, som tillverkades här.
En liten del av fabrikens kontorsbyggnad har bevarats och det är bland annat i denna del som några av HSB brf Spanjolettens 141 bostäder kommer att finnas. På markplan och plan 2 blir det lägenheter, och i källaren får föreningen en gemensamhetslokal och en övernattningslägenhet.
– I ena ändan av den bevarade byggnaden – som tidigare varit fabrikens bilgarage – blir det en kafélokal. De sidohängda garageportarna är nedplockade för renovering, men ska sättas tillbaka och fungera som ett skalskydd till kaféverksamheten, säger Marcus Hansson, projektchef brf Spanjoletten.
De gamla garageportarna är en av de saker som återbrukas. De är just nu nedplockade för att renoveras. Sedan ska de sättas upp igen.
Det är NCC som bygger brf Spanjoletten och företaget har slagit fast att bygget sticker ut internt när det gäller återbruk. Förutom de nämnda garageportarna ska fyra vackra oktagonala fönster renoveras och fortsätta sitt liv på byggnaden.
Dessutom återbrukas fasadtegel. Marcus Hansson berättar att den bevarade byggnaden får en förstärkt stomme och renoverad tegelfasad med fräscha fogar. Det har också sparats tegel från den gamla byggnaden som nu alltså ska användas igen.
– Vi använder teglet på den nybyggda delen vilket gör att uttrycket förlängs och gör att den bevarade byggnaden ser längre ut än vad den är.
Malin Folkesson är hållbarhetssamordnare på HSB Göteborg. Hon slår fast att återbrukat fasadtegel är en relativt enkel sak att börja med om man vill använda återbruk i nyproduktion – även om det är en process att göra det.
– Teglet ska knackas ner, renoveras och kontrolleras att det är funktionsmässigt dugligt, säger hon.
Teglet som ska återbrukas i brf Spanjoletten har testats. Det visade sig vara mycket starkare än vad nytillverkat tegel är, och fick alltså med beröm godkänt. För Marcus Hansson är lärdomen från projektet att det är ganska enkelt att ta vara på och renovera äldre material, men att den stora utmaningen är logistikfrågan.
– Vårt tegel behöver till exempel lagerhållas i tre år. Vi använder teglet på samma ställe, men om återbrukat material ska användas på ett annat ställe och ändå vara kostnadseffektivt är det svårt. Logistikfrågan är något branschen behöver jobba med, säger han.
HSB har höga klimatmål i alla nyproduktioner och i varje projekt jobbar HSB efter en strategisk hållbarhetsplan. Brf Spanjoletten byggs enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär extra höga krav på solskydd, ljudmiljö och ventilation. Men det handlar också mycket om val av material. I brf Spanjoletten har till exempel klimatförbättrad betong använts. Även återbruket som sker är ett plus.
– Att använda återbruk är en del i arbetet med att gå över till att arbeta cirkulärt. I framtiden kommer klimatkraven att bli hårdare och då kommer vi behöva arbeta ännu mer cirkulärt och använda återbrukat material, säger Malin Folkesson.
Marcus Hansson instämmer och ser återbruket som ett komplement till framtida produktion.
– Vi kan inte bara riva och återvinna utan vi får försöka återbruka det som går. Det är en resa. Hur bra och hur mycket återbruk det kommer handla om beror på hur lösningarna kommer att se ut, säger han.
Ett styck återbrukad port. Försäljning pågår av lägenheterna i brf Spanjoletten. Inflyttningen börjar i september 2024 och pågår fram till mars 2025.
Försäljning pågår av brf Spanjoletten i Majorna. Läs mer om projektet och se alla lediga lägenheter via länken nedan. Inflyttning påbörjas hösten 2024.