När brf Björkerärr byggdes i mitten på 50-talet var oljepriset lågt och energiåtgången inget man bekymrade sig för nämnvärt. Annat är det i dag. Med 478 lägenheter, 40 radhus och separata butikslängor landar energikostnaderna på ungefär fyra miljoner per år. Svajig och otillräcklig inomhustemperatur har dessutom orsakat en hel del klagomål från de boende. Ordförande Rolf Svensson och de övriga i styrelsen har ganska länge diskuterat energieffektivitet och till och med haft konsulter inne som kikat på det.
– Men resultatet blev mer visionärt än handfast, så vi kom aldrig vidare. Vi behövde snarare kunskap, en rejäl genomgång av läget och konkreta förslag på åtgärder, säger han.
Med HSB Göteborgs tjänst Energianalys fick man just det. Föreningen medverkade i ett pilotprojekt för den nya tjänsten i våras, och fick i höstas en högst konkret lista presenterad för sig. Tjänsten innebär att HSB Göteborgs energiexperter går igenom fastighetens alla utrymmen och tekniska förutsättningar samt all data om förbrukning och ekonomi. Styrelsemedlemmarna intervjuas och ger sin syn på saken samt personliga erfarenheter av fastigheten. Därefter görs en grundlig analys, som presenteras för styrelsen i en pedagogisk powerpoint. Analysen kokas ner i ett antal mindre samt större åtgärder, hur mycket respektive åtgärd kostar och hur stor besparingen blir.
Folke Bohlin sitter med i styrelsens energianalysgrupp och var en av dem som fick ta del av resultatet.
– Först och främst blev det tydligt att vi hade högre energikostnader än liknande föreningar, men det hade vi på känn. Det som jag tyckte var mest värdefullt var att få reda på varför, säger han.
Analysen visade bland annat att det i ett av husen var onormalt hög energiförbrukning på grund av en byggkonstruktion där ett varmvattenrör gick över en oisolerad vind. Den visade också att ventilationen i en av butikslängorna inte var särskilt energieffektiv. De mindre åtgärderna som HSBs energiexperter föreslog i brf Björkekärrs analys var bland annat att se över samtliga tätningslister och byta där det behövdes, uppdatera underhållsplanen, utreda vatten temperaturer samt att på det stora hela se till att både medlemmar och styrelsen får mer kunskap om energieffektivitet. Flera av de större åtgärderna som HSB Göteborg rekommenderade har brf Björkekärr redan börjat med.
– Det första var att installera rumsgivare i samtliga lägenheter, och när vi sedan får all data kommer vi att justera i värmesystemet. En annan åtgärd är att tilläggsisolera vindarna, vilket vi är på gång med. Vi fick också bra underlag för att projektera för solceller på vissa tak, berättar Rolf Svensson.
I analysen anges ungefärlig kostnad och besparing per åtgärd, och brf Björkekärr hoppas att på sikt få ned sina kostnader avsevärt. Men lika viktigt är medlemmarnas trivsel och inte minst klimat och miljö.
– Bostadssektorn står för en mycket stor del av Sveriges energianvändning och koldioxidutsläpp. Som ansvarsfull fastighetsägare måste man jobba för större hållbarhet och en bättre miljö. Våra medlemmar är mycket miljömedvetna, så vi har deras fulla stöd att arbeta för en sänkt energianvändning även om det inte skulle innebära så jättemycket lägre kostnader, säger Rolf Svensson.
Analysen består av fem delar:
Därefter är det upp till styrelsen att besluta vilka åtgärder man vill gå vidare med.
Klas Öhberg är HSBs förvaltare för brf Björkekärr. ”Energifrågan är viktig för alla föreningar och det finns mycket att göra – men ibland är det som styrelse svårt att få överblick och veta vad man ska börja med.”