Året 2022 såg 36,019 anmälda incidenter av misshandel där den drabbade hade en relation med den som begick brottet. I 80 procent av de rapporterade fallen av misshandel mot vuxna kvinnor år 2022 var förövaren en bekant, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Mycket av våldet sker bakom i stängda dörrar i det som ska vara den tryggaste av plats, hemmet.
Josephine arbetar som kommunikatör på Kvinnojouren Iris i Luleå och jobbar bland annat med att öka kunskapen om vad man som granne kan göra för att motverka och stoppa våld i hemmet.
Vad kan man göra om man misstänker våld hos sin granne?
– Ring 112 direkt om du misstänker att det är ett pågående brott, det räcker att du får en magkänsla. När du ringer 112 berättar du vad du hört och sett, sen bedömer polisen vilken åtgärd som ska tas. Du som ringer bär inget ansvar för följderna av ditt samtal, säger Josephine och berättar att det kan finnas en rädsla att ringa 112 för att det kan kännas ”för drastiskt”.
Hon fortsätter:
– Du får även vara anonym om du av någon anledning inte vill uppge vem du är och kan ringa med dolt nummer. Det är dock viktigt att komma ihåg att ditt vittnesmål har större tyngd när du uppger vem du är, men det viktigaste är att ringa.
Dokumentation av vad man har hört från lägenheten är också något som rekommenderas, menar hon. Skriv ner tidpunkter och ta upp ljud om det hörs ut i trapphuset. Notera även vilken lägenhet ljudet kommer ifrån, vilka som bor där och om det finns barn i hushållet – information som kan fungera som bevismaterial, ger Josephine som exempel.
Vilken betydelse har det?
– Våldet avbryts och den utsatta personen kan få hjälp av polisen och bli uppmärksam på vad det finns för hjälp att få. Det markerar också för förövaren att samhället inte accepterar det och att det är allvarligt brott.
Andra följder, bland andra, är att det blir en registrering hos polisen, menar Josephine.
– Den utsatta blir inte ett blankt blad, utan det syns i ett eventuellt brottsmål. Finns det inte dokumentation blir det ord mot ord, säger hon och fortsätter:
– Sen uppmärksammas hjälpen som finns att få och förhoppningsvis sår det ett frö hos den som blir utsatt för våldet. Det är svårt att lämna om man är utsatt för våld i en relation.
Hur kan man som bostadsrättsförening eller hyreshus arbeta förebyggande mot våld i hemmet?
– Kunskap är nyckeln. Informera, upplys och öka kunskapen hos de boende. Lyft det på era styrelsemöten och ha utbildningar i samband med julfikat eller vårstädningen, säger hon och tipsar om att man ska kontakta sin lokala kvinnojour och fråga om föreläsning då många erbjuder kostnadsfria utbildningstillfällen.
Lägg även en extra tanke på hur stämningen och tonen är mellan er i föreningen eller hyreshuset är, menar Josephine.
– Fråga er: Hur är vi mot varandra och hur ser vi på varandra? Möter vi varandra med omtanke och förståelse ökar vi möjligheten att den som blir utsatt vågar berätta och söka hjälp.
Bor du i en bostadsrättsförening? Ladda ner trapphusanslaget med kontaktuppgifter på din ort och sätt upp i er bostadsrättförening.