Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbarhetspris till HSB brf Söderhöjden

21 augusti 2023 Det började med att en rad slukhål dök upp i kvarteret och ingen visste varför. Att åtgärda detta blev ett omfattande och innovativt projekt som ledde till att HSB brf Söderhöjden fick HSB Östras Hållbarhetspris 2023.

HSB brf Söderhöjden ligger i kvarteren Trozelligatan/Petter Swartzgatan/Nelinsgatan. De sex husen med sina 207 lägenheter byggdes kring 1940.

- För några år sedan kom det första slukhålet i kvarteret och det bara fortsatte med flera hål. Ingen visste varför, berättar Marianne Lindvall som är ordförande i HSB brf Söderhöjden.

Till sist fick de ta in en konsult som genom att filma under jord kunde identifiera orsaken. Det visade sig att rören som fanns under marken var över åttio år gamla glaserade keramikrör, så kallade Höganäsrör. De var spruckna lite överallt av växtlighet som trängt igenom.

Bostadsrättsföreningens styrelse insåg att det här var ett jätteprojekt som krävde dränering runt och mellan husen. Kanske till och med under. Styrelsen fick kontakt med ett grävföretag som kunde skapa en speciallösning för deras problem där de slapp gå in under husgrunderna.

- Det var chockartat när vi fick veta vad allt skulle kosta. Men det behövde göras och vi var tvungna att ta lån trots att vi hade låneskulder sedan tidigare.


Efter ett omfattande grävningsarbete ersattes de gamla keramiska rören med nya av modernare slag. Ett fördjupningsmagasin som samlar upp vatten anlades också. Från magasinet drogs sedan rör till kommunens dagvattenbrunn.

- Det är ovanligt att ansluta till kommunens dagvattenbrunnar men det gynnar även grannfastigheterna. I höstas när det kom stora mängder regn på kort tid klarade både vi och våra grannar oss helt utan översvämningar, säger Marianne.

Men att initiativet skulle leda till HSB Östras hållbarhetspris hade hon inte en tanke på.

- Nej, jag blev jätteförvånad! Det finns stora föreningar som hållit på länge och gjort så mycket mer. I jämförelse har lilla Söderhöjden inte så mycket muskler. Vi har en ung styrelse med långa arbetsdagar som inte har tid att engagera sig så mycket. Men när jag tänker på att vi faktiskt klarade det här ändå blir jag stolt.

Styrelsen har haft stort stöd av Robin Nornvik som är HSB-ledamot i föreningen och Per Nordin som är fastighetschef på HSB Östra. Marianne säger att deras hjälp varit ovärderlig i det här komplicerade projektet som krävt specialanpassade lösningar.

Ingen ska tro att föreningen nu lutar sig tillbaka och nöjt granskar sitt arbete. Det finns ju så mycket mer att göra. Näst på tur står en undersökning av möjligheterna att installera bergvärme för att minska energiåtgången. 2020 kom solcellerna upp och föreningen införde individuell mätning för att sänka förbrukningen. Kan det hela kompletteras med bergvärme skulle HSB brf Söderhöjden kunna sänka energikostnaderna betydligt i framtiden.

 

Juryns motivering:

”HSB brf Söderhöjden har arbetat aktivt med att minska föreningens klimatavtryck och energibehov genom investeringar i solceller, avgasare i värmeanläggning och installation av IMD. Utöver detta så har föreningen även prioriterat att klimatsäkra fastigheterna genom ett större projekt med dränering och fördröjningsmagasin för dagvatten. Arbetet innebär att man nu tar hand om allt dagvatten på föreningens mark och tak och släpper ut detta till kommunens dagvattenledningar under kontrollerade former. Tack vare ert ansvarstagande så bidrar ni till att minska risken för översvämningar vid höga vattenflöden, både i er fastighet och bland era grannar. HSB brf Söderhöjden är en sann ambassadör för ett aktivt hållbarhetsarbete och för detta belönas ni med HSB Östras Hållbarhetspris år 2023.”