Det är en tidig morgon i juni när vi följer med markskötare Albin Störholt och hans kollega Per-Ola Jakobsson. Försommarvärmen gör luften ljummen och för Albin var valet av shorts självklart. Den här dagen och några dagar framåt ska han och Per-Ola arbeta med HSB brf Skogsmårdens utemiljö. Den bildades 1954 och ligger på Limhamn i Malmö.
Deras 8 810 kvadratmeter stora yta består, förutom av fem huskroppar, av platser att sitta på, perenner som vintergröna och höstanemon, en stor gräsmatta, fjärilsbuskar, päronträd och vad som känns som oändliga löpmeter med häckar av spirea, formklippt buxbom och rosenrips.
Nu är det bråda tider. Tillsammans ansvarar arbetsduon för fem bostadsrättsföreningars markskötsel och alla ska ha fått sina häckar trimmade före midsommar. Det är bara några veckor bort.
- Men vi har roligt. Bra kollegor är a och o när tempot är högt, säger Per-Ola.
Och som tur är råkar både Albin och Per-Ola tycka mycket om såväl häcktrimning som att rensa rabatterna på ogräs och klippa gräs, eller - vad är det exakt de gillar egentligen?
- Jag gillar arbete där jag kan se tydligt resultat. Häcktrimning är perfekt, säger Albin.
Annika Hallborg är chef för markskötsel hos HSB Malmö, hon är också på plats idag. Hon tycker att brf:ernas gröna ytor är viktiga av flera skäl.
- En trivsam utemiljö blir både något vackert att titta på och en bra plats att kunna träffas och umgås på. Grönt är skönt - det visar all forskning, säger Annika.
Det är mycket att tänka på när man anlägger en utemiljö.
- Man behöver ha rätt växter på rätt plats, gärna vintergrönt, och så är det viktigt att man planterar sådant som passar miljön runt omkring. Träd ger både vindskydd och skugga, men det gäller att inte sätta ett träd som helt plötsligt blir för stort och inte får plats. Det är också viktigt att tänka på vad man ska använda sin utemiljö till, säger Annika.
I en förening med många äldre kan till exempel lättillgängliga uteplatser vara en prioritet. För andra gäller något helt annat.
- För barnfamiljer är ofta lek och skoj det viktiga.
Även ur skötselsynpunkt finns en del att ta hänsyn till.
- Det ska vara ekonomiskt försvarbart och lättskött för föreningarna.
När häcktrimningens tid är förbi kommer Annikas favoritårstid - hösten. Eller som hon själv kallar det: Nyplanteringarnas tid.
- På hösten går tempot ner och man kan se över föreningarna på ett annat sätt. Om man ska göra en omplantering eller anlägga en ny rabatt så är det en fördel om man gör det på hösten när det är fuktigt, men i god tid före frosten, så växterna hinner etablera sig.
Höst innebär också att bostadsrättsföreningarna kan beställa höstblommor. Men hur ska man tänka när man komponerar växter?
- Höstblommor planterar vi framförallt i urnor ute hos föreningarna, berättar Annika Hallborg.
Hon radar upp sina favoritväxter som hon hoppas se i årets höstplanteringar - från järnek, vintergröna och ljung i olika färger till röda bär, alunrot och murgröna.
Varför är just dessa växter favoriter?
- Dels är det klassiska höstväxter, dels är de hållbara under en längre period - ända från oktober till april, när det är dags för vårblommorna att komma på plats.
Per-Ola Jakobsson ansvarar tillsammans med Albin Störholt för fem bostadsrättsföreningars markskötsel
från Annika, chef för markskötsel hos HSB Malmö
"På våren vill man gärna ha något som är piggt och upplyftande, som ger känslan av att våren är på väg. På hösten passar lite mer dämpade, lugna färger"
"Jag ser gärna en plantering där man har både högt och lågt. Kanske något prydnadsräs så det blir höjd i planteringen och något hängandes vid sidan om, som murgröna"
"Gäller så klart i urnor, men också i trädgården i stort. I en äldre trädgård där det finns häckar, träd och där lummigheten har fått växa upp väljer man mer traditionellt. I moderna områden med nyproduktion är det ofta mer avskalat med mycket hårda ytor. Här blir det andra växtval, som silverpäron - eller "Nordens olivträd" som de kallas."