Det vanligaste I en bostadsrättsförening är att alla medlemmar har var sitt avtal hos valfri elleverantör, och föreningen har ett eget för övriga utrymmen. Men med individuell mätning av elen köper medlemmarna i stället sin el av föreningen, och slipper på så sätt den fasta abonnemangskostnaden.
– Kostnadsvinsten är stor eftersom föreningen står på det enda, stora abonnemanget i stället för att alla betalar för var sitt. IMD av el har oftast en återbetalningstid på mellan ett och tre år så det är en lönsam investering, säger Johanna Leijon, energiexpert på HSB Göteborg.
Installationen innebär en ombyggnad av elcentralen så att alla lägenheter hamnar på samma grupp som övrig fastighetsel. Mätarna som sätts in tar inte större plats än en skokartong och brukar placeras i något källarutrymme – så det enda som de boende märker är den lägre kostnaden och att elen betalas via HSB-avin i stället för till elleverantören.
– IMD är också en förutsättning för att en förening ska kunna installera och nyttja el från en egen solcellsanläggning. Och har man laddstolpar mäts ju förbrukningen där också individuellt, säger Johanna Leijon.
Även om kostnaden för kall- och varmvatten och värme går att fördela med IMD. För det är förutom en penningfråga och en klimataspekt också ett sätt att skapa rättvisa i föreningen; den som förbrukar mest betalar mest. Dock är den mätningen en större investering och kräver dessutom att man sätter mätare på varje stam.
– I nybyggnation är det numera krav på individuell mätning. Vi rekommenderar att man passar på att installera det vid större renoveringar, säger Johanna Leijon.
Som en bonus brukar den totala förbrukningen gå ner när man installerar IMD. Det blir nämligen ganska tydligt att det går att påverka utgifterna, och roligt att se skillnad månad för månad om man lägger sig vinn om att släcka lampor, duscha lite snålare och koka vatten med lock på till exempel – något som i det lilla bidrar till att minska klimatpåfrestningen.
Om man väljer att installera individuell mätning är det dock några administrativa saker att ta i beaktning.
– Föreningen äger mätarna och ska sätta pris på elen, fakturera och se till att betalning kommer in. Det hanteras visserligen oftast av HSB, men det är ändå bra att vara medveten om att det innebär ett visst ansvar och mer jobb, säger Johanna Leijon.
Är du nyfiken på IMD? Kontakta HSB Göteborgs energiexperter som kan kartlägga föreningens möjligheter att mäta elförbrukningen genom att titta på fastighetens elnät, anslutningspunkter och elcentraler, och dessutom utreda om det är en god affär att mäta något annat.
Johanna Leijon, energiexpert HSB Göteborg