Många bostadsrättsföreningar har ytor som de inte använder på bästa sätt. Men det kan vara svårt för styrelsens medlemmar att se hur de annars skulle nyttjas.
– Det är lätt att bli hemmablind, att tänka att ”så här har vi ju alltid haft det”, säger Marcus Härnälv, projektledare på HSB Göteborg.
Han är en av de personer som har varit med och tagit fram tjänsten Ytanalys, där HSB Göteborg tillsammans med arkitekter hjälper föreningar att kartlägga och utvärdera vilka ytor som skulle kunna användas bättre.
– Det kan till exempel handla om att föreningens cykelförråd alltid bara är halvfulla. Eller att man genom att flytta funktioner, till exempel tvättrum, kan frigöra ytor till annat.
För många föreningar är målet med en sådan analys att ta reda på om det finns ytor som skulle kunna göras om till nya lägenheter. De skulle i så fall kunna säljas för att stärka föreningens ekonomi.
– Men det kan också handla om att man vill skapa ytor för uthyrning, eller ytor som föreningens medlemmar kan använda på ett bättre sätt, till exempel ett nytt hobbyrum, förklarar Marcus Härnälv.
Om en förening vill göra en ytanalys går HSBs personal tillsammans med en arkitekt igenom ritningar samt detaljplan för området. Därefter besöker de föreningen och går en runda ihop med styrelsen för att se hur ritningarna stämmer överens med verkligheten.
– Därefter lämnar vi en analys där vi går igenom vilka ytor som har störst potential att utvecklas vidare. Ofta finns fler ytor än vad styrelsen tror.
Ytanalysen har hittills genomförts som pilot i två bostadsrättsföreningar. Men nu kan tjänsten användas av alla HSB Göteborgs medlemsföreningar.
– Tanken är att vi framförallt tittar på ytor inomhus, men självklart kan vi även se om detaljplanen lämnar utrymme för till exempel nya komplementbyggnader.
Varför behövs det någon som kommer utifrån och tittar på ytor som styrelsen själva ser omkring sig varje dag?
– Vi kommer in som en neutral part och har inga förutfattade meningar om hur det ”ska” vara i de här husen. Det är lätt att bli hemmablind, och när vi kommer och ser med nya ögon är det lättare för oss att hitta potentialen än för någon som bor där. Ofta visar det sig att det finns väldigt mycket mer ytor än vad styrelsen själva tror.
En av de föreningar som har testat Ytanalys är HSB brf Sörgården i Kaverös i sydvästra Göteborg.
– Vår grannförening har hållit på att bygga nya lägenheter i bottenplan, och även om vi inte var intresserade av ett så stort projekt var vi nyfikna på vad våra ytor skulle kunna användas till, säger styrelseledamoten Arild Sundberg.
HSB Göteborgs personal gick först igenom ritningarna. Sedan visade Arild Sundberg och de andra i styrelsen runt i fastigheten under en halvdag. När de fick analysen av fastigheten blev de glatt överraskade.
– Vi trodde inte att vi hade så många ytor med potential, men det visade sig att det fanns ganska mycket vi skulle kunna göra, om vi vill. Bland annat har föreningen flera stora matkällare som idag inte används särskilt frekvent, och även andra biytor som används ganska sparsamt. Dessutom visade analysen att föreningens fritidslokal skulle kunna göras om till lägenheter.
– Vi har ju inte tänkt på de här ytorna eftersom de alltid har sett ut just så här, men när HSB Göteborgs personal frågade hur mycket de egentligen används fick vi ju säga att det inte var så frekvent. Det var många aha-upplevelser för oss, säger Arild Sundberg.
Just nu har brf Sörgården inga renoveringsprojekt inplanerade som är relaterade till ytanalysen, men Arild Sundberg ser ändå stor nytta med den.
– Vi kommer nog inte att bygga fler lägenheter, men om vi i framtiden till exempel behöver fler barnvagnsförråd eller cykelgarage så vet vi vad vi har för ytor att röra oss med.
Har er bostadsrättsförening ytor som kulle kunna utnyttjas bättre och mer effektivt? Låt HSB Göteborg genomföra en ytanalys. Läs mer och få en offert via länken.
Marcus Härnälv, projektledare ombyggnad på HSB Göteborg