Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Checklista: Så lyckas du med en smidig flytt

31 juli 2023 Det kan vara både spännande och roligt att flytta – men också jobbigt. Planera din flytt i god tid så går det smidigare. Här går vi igenom allt du behöver göra och tänka på för att lyckas.

Packning 

  • Låna, köp eller hyr flyttkartonger och samla på dig tidningspapper inför flytten. Utnyttja även resväskor och andra väskor för att packa i.

  • Börja nedpackningen i god tid men vänta med sakerna som är bra att ha ända fram till flyttdagen och på nya stället, till exempel viss belysning, handdukar, lite kläder, några tallrikar, bestick och glas.

  • Glöm inte förråden! Flytten är ett bra tillfälle att rensa bland dina prylar. Sälj, återvinn eller skänk de saker du inte vill behålla. Tänk på att damma av allt du packar ner, så slipper du dra med onödigt damm till ditt nya hem.

  • Dina värdesaker, och annat du inte vill leta efter i kartonger, lägger du i en väska som du bär med dig själv in i nya boendet.

Flyttanmälan och adressändring

  • Redan när du vet att du ska flytta kan du gå in på skatteverket.se och göra en kostnadsfri flyttanmälan. Flyttanmälan innebär att din folk bokföringsadress uppdateras hos myndigheter och andra instanser.

  • För att få posten till rätt adress kan du ändra din adress kostnadsfritt på adressändring.se hos de postoperatörer som tjänsten har avtal med. För att få eftersändning av post får du betala en slant.

Tider och nycklar

  • Ta reda på vad som gäller med tider för din flytt så att det inte blir några missförstånd.

  • Se till att du har koll på nycklar till lägenhet och förråd du flyttar från, så att du inte blir ersättningsskyldig för att några saknas. Kolla också upp hur du får nycklarna till ditt nya boende.

Hantera avtal och lån

  • Du kan hantera dina avtal så snart du vet att du ska flytta. Teckna ett nytt elavtal för den nya bostaden och säg upp ditt gamla. Bredband, parkeringsplats, hemförsäkring och hemtelefon är annat som kan behöva hanteras.

  • Bolån ska flyttas om du äger ditt boende, och det kan vara läge att omförhandla lån och räntor.

Flytthjälp

  • Bestäm om du ska anlita flyttfirma eller genomföra flytten med familj och vänner. Jämför och boka flyttfirma, flyttbil eller släp och prata med dina vänner i god tid.

  • På flyttdagen är det bra att strukturera upp flytten så att alla vet vad de ska göra. Glöm heller inte att köpa dryck, frukt, lunch eller annat till ditt hjälpsamma flyttgäng, så att humöret inte falnar.

Städning

  • Se till att äta ur kyl och frys så du inte står där på flyttdagen med massa mat som kan behöva slängas. Glöm inte heller att frysen ska frostas av. Ska du betala för flyttstädning eller tänker du göra det själv? Ta in offerter i tid om du väljer det första alternativet.

  • Ska du göra städningen själv går det att börja innan själva flyttdagen. Redan när du börjat packa ner porslin eller andra prylar ur köksskåpen kan du städa dessa. Kanske finns det något rum som går att tömma helt en tid före flytten och städas ordentligt? Ugn och spis går eventuellt att klara sig utan de sista dagarna i lägenheten, och har du två badrum kan du flyttstäda det ena och bara använda det andra den sista tiden.

  • En flyttstädning har många moment. Kolla upp en checklista på nätet så missar du inget. En flyttstädning ska vara så noga utförd att den som flyttar in gör det i ett fullkomligt rent hem.

Tips!

Du vet väl att du som medlem i HSB Göteborg har tillgång till erbjudanden inom bland annat flyttstäd, transport och magasinering? Du hittar alla erbjudanden i Mitt HSB.

HSBs medlemserbjudanden

Letar du nytt boende?

Hitta ditt nya boende bland HSBs nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter över hela Sverige.