Det finns flera fördelar med att dela sin lägenhet med en inneboende. Förutom att det kan innebär ett välbehövligt tillskott till privatekonomin kan det också föra med sig trevligt sällskap och du kanske får en ny vän. Dessutom bidrar du till att lösa boendesituation för en annan människa.
Du kan ha en inneboende så länge du vill och det krävs inga tillstånd vare sig du bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Tänk dock på att du själv också måste bo i din lägenhet – annars räknas den inneboende som andrahandsgäst och då ser lagen helt annorlunda ut. Du som hyr ut räknas som hyresvärd och din inneboende räknas som hyresgäst. Det är därför du, och inte din inneboende, som ska ha kontakt med din hyresvärd eller styrelse. Situationen är densamma vid störningar – du är den som har ansvar för din lägenhet och alla som bor där. Om din inneboende stör, skräpar ner eller något liknande är det ditt ansvar.
Det finns alltså all anledning att göra en bakgrundskontroll på den du tänker ha som inneboende. Det finns flera saker att tänka igenom innan du gör rum för en inneboende. Är du beredd att göra avkall på din självständighet och frihet i hemmet? Vad är en skälig hyra, hur ska din inneboende få använda lägenheten och hur funkar det med hemförsäkringen? Här reder vi ut några viktiga punkter.
Hyran ska vara skälig. Ta betalt för den andel av din hyra som motsvarar den yta du hyr ut och en andel av hyran för de utrymmen som du och din inneboende delar. Om du hyr ut möblerat kan du lägga på 10 till 15 procent. Du ska också ta betalt för el, bredband och annat som ingår. Handlar det om inneboende i en bostadsrätt får kostnaden inte vara påtagligt högre än bostadens totala drift och kapitalkostnad. Kapitalkostnaden är inte uthyrarens faktiska utgifter för ränta och amorteringar, utan beräknas som en avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Glöm inte heller att hyran som din inneboende betalar ska beskattas som inkomst av kapital. Du ska då ta upp det i din inkomstdeklaration.
Skriv ett avtal med din inneboende så att du har svart på vitt vad ni kommit överens om. Det är en trygghet för er båda. I avtalet ska det framgå om möbler ingår i hyran, vilka delar av lägenheten din inneboende får disponera, och vad som gäller kring rökning, gäster och andra viktiga förhållningsregler.
Skriv ett löpande kontrakt. Då kan du nämligen säga upp din inneboende med tre månaders varsel om det inte riktigt blev som du tänkt dig. Skriver du ett tidsbestämt kontrakt kan du bara säga upp din inneboende vid den tidpunkt när avtalet löper ut.
Förhållningsregler som rör till exempel hur ni sköter sophanteringen, städningen, inköp av gemensamma förbrukningsvaror, och hur lång tid man kan spendera i badrummet på morgonen behöver inte stå med på avtalet, men det är ändå viktigt att du och din inneboende har en bra kommunikation kring dessa saker och kommer överens om dessa regler.
Den som är inneboende behöver ha en egen hemförsäkring. Den inneboende omfattas normalt inte av din hemförsäkring eftersom ni inte delar hushåll.
Ett enkelt sätt att få en ekonomisk garanti är att ta ut en deposition – en månadshyra är vanligt – av din inneboende. Depositionen lämnas tillbaka när hyresförhållandet har upphört, om rummet och eventuella möbler är i avtalat skick.
Följ dina egna regler och visa respekt för personen du hyr ut till. Gå till exempel inte in i din inneboendes rum. Om din inneboende trivs och känner sig hemma är chansen större att hen vill bo kvar. För dig är det en fördel eftersom du slipper hålla på och leta efter en ny person som vill flytta in hos dig.
Som medlem i HSB får du kostnadsfri juridisk rådgiving i boendefrågor. Läs mer om juridisk rådgivning här.
Inte medlem i HSB än? Bli medlem och läs mer om våra medlemsförmåner via knappen.