Vi besöker HSB Brf Varvet-Hägern en solig vårdag när materialet till solcellsanläggningen ska lyftas upp på taket och innan vårt besök har man redan färdigställt infästningen i takpappen. Därmed blir nästa steg att montera skenor som solcellerna sedan ska fästas i.
Men vi tar det från början. I samband med att föreningen byggde om taket på en av fastigheterna väcktes planerna om en egen solcellsanläggning. Tillsammans med HSB Norrs energiingenjör och projektledare Erik Johansson har styrelsen därefter arbetat fram ett projekt som nu verkställs.
- Vi har under en lång tid jobbat för en solcellsansläggning och det finns flera anledningar till att vi väljer en sådan här investering, som minskade energikostnader, miljövänlig el och en ekonomisk långsiktighet, berättar Ulf Robertson, ordförande i föreningen och fortsätter; att vi nu äntligen är i gång och vi ser anläggningen ta form känns riktigt bra! Vi i styrelsen tillsammans med många boenden ser fram emot att vi själva ska börja producera hållbar el.
Föreningen som har kollektivel* med en intern förbrukning på 400 000 kWh per år, kommer med den här anläggningen kunna producera en stor del miljövänlig el till föreningen, vilket gör att lönsamheten för solcellsanläggningen blir bra.
- Solcellsanläggningen får en yta på 519 m2 med totalt 273 paneler vilket är en av de största anläggningarna som vi installerat hittills. Effekten ligger på hela 109 kW med en årsproduktion på ca 96 000 kWh vilket innebär att anläggningen med investering producerar en kWh för 67 öre. Detta borgar för en lönsam anläggning under en lång tid, vilket känns bra med tanke på de elpriser vi sett i vinter, berättar Erik Johansson, Energiingenjör och Projektledare HSB Norr.
När anläggningen är klar kommer ett produktionsavtal tecknas vilket gör att eventuell överproduktion kommer säljas ut på elnätet.
Vid vårt nästa besök kommer vi närvara vid förbesiktningen av anläggningen och få ta del av monteringen samt se delar av panelerna monterade. Vi ses!
Fastighetens tak, sett från ovan, den svarta markeringen visar placeringen av solcelsanläggningen.
Här ser vi infästningen som består av en platta som man bränner ny takpapp ovanpå för att säkerställa takets tätskick.
Träskivor placeras ut för att skydda taket när materialet lyft upp av en kranbil.
Från anläggningen på taket matas kablage in i fastigheten till växelriktaren. El som produceras av solceller är likspännig och växelriktaren gör om elen från likspännig (DC) till växelspänning (AC) el. På så sätt kan elen nyttjas i fastigheten och levereras ut på nätet.
Läs solcellsresan del 2 här.
Läs solcellsresan del 3 här.
Att investera i en solcellsanläggning till er bostadsrättsförening sänker driftkostnaderna och bidrar till en grön omställning. Våra energiexperter i Luleå, Skellefteå och Umeå kan hjälpa er från förstudie till färdiga solcellspaneler på taket.
Solcellsanläggningen får en yta på 519 m2, med 273 paneler.
Effekt på 109 kW med en årsproduktion på ca 96 000 kWh. Med investering kommer anläggningen producera en kWh för 67 öre.
Föreningen är Luleås största bostadsrättsförening och består av fyra sjuvåningshus och ett fyravåningshus med totalt 482 lägenheter. Husen är mycket vackert belägna direkt mot vattnet i Luleås södra hamn med en cirka 10 minuters promenad in till centrum.