Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad gäller om grannen har fest på innergården?

26 maj 2023 Sommar, sol och trevliga kvällar på innergården väntar. Men hur länge är det okej att stanna ute och ha roligt med vännerna, och hur ska den som störs agera?
Ungdomar som har fest på balkong

– Balans mellan hänsyn och tolerans är viktigt när man bor i ett flerfamiljshus, säger Patrik Nordlund, samordnare för boendesociala gruppen, HSB Göteborg.

Inga förbud mot att ha fest

Sommartider innebär att folk gärna umgås mer utomhus. För den som bor i flerbostadshus blir innergården en naturlig plats att vara på när man har grillfest, kräftskiva eller bjuder in till barnkalas. Men finns det egentligen några generella regler att förhålla sig till?

– Många bostadsrättsföreningar har egna trivselregler. Dessa bör de boende ha koll på. I bostadsrättslagen står att man ska ”iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset”. Vad det betyder är kanske inte självklart, men om man utgår från sunt förnuft och trivselreglerna så brukar det lösa sig, säger Patrik Nordlund.

Några förbud för att ha fest någon gång ibland finns inte, och i bostadsrättslagen finns heller inga klockslag utskrivna. När boendesociala gruppen bedömer om det är en störning man bör tåla eller inte, handlar det om hur ofta, hur högljutt och hur länge någon festar.

– Vad som är en störning eller inte ska utgå från en objektiv bedömning och är alltså inte upp till var och en att själv bestämma. Med dialog kommer man långt, påpekar Patrik Nordlund.

Undvik onödiga konfilkter 

Få vill medvetet störa sina grannar, utan vill ha en schysst relation. Tänk också på att så som du säger till, blir du oftast bemött.

– Kan man hålla sig saklig funkar det att gå ner till grannarna på innergården direkt och påpeka att det börjar bli sent och att man störs. Men är man så taggad att man pratar i affekt, då blir det oftast inte bra. Då är det bättre att vänta till dagen efter när man lugnat ner sig.

Mänga väljer dock att inte prata med sina grannar alls, utan ringer till boendesociala gruppen för att föra fram klagomålet den vägen.

– Jag brukar säga att det allra bästa är om grannen som stört får en hint om det, än att det kommer från oss eller styrelsen. Många som får reda på att de stört grannarna hade ingen aning om det. Vissa blir arga över att grannen inte vågat säga något själv. Det blir en onödig konflikt, säger Patrik Nordlund.

Förvarna dina grannar

Att förvarna med en lapp om att du tänker ha fest, är något den boendesociala gruppen uppmuntrar. Lämna ditt nummer så att den som störs kan kontakta dig.

– Vi människor tycker om att vara förberedda och ha kontroll. Har du förvarnat brukar toleransen öka. Det betyder dock inte att du är fri från ansvar och kan köra på hur som helst.

Patrik Nordlund

Patrik Nordlund, samordnare boendesociala gruppen, HSB Göteborg