På många tak till flerbostadshus finns master eller annan elektronisk utrustning för telekommunikation. På senare tid har vissa fastighetsägare som hyr ut takyta för telemaster kontaktats av teleoperatörer som vill omförhandla hyresavtalen.
– Vi vill nu uppmärksamma bostadsrättsföreningar med liknande hyresavtal att denna fråga aktualiserats med anledning av 5G-utbyggnaden, säger Erik Juhlin, pressansvarig HSB Stockholm.
Högsta domstolen beviljade ledningsrätt
Operatörer som vunnit nätauktioner har tuffa krav på sig från Post- och telestyrelsen att färdigställa 5G-utbyggnaden. Något som bland annat omfattar installation av ny utrustning på taken. Och utbyggnaden är kostsam, vilket delvis är anledning till att operatörerna nu vill omförhandla gällande hyresnivåer.
– Att omförhandla hyresnivåer under löpande avtal är ju inte praxis. Men till saken hör även en prejudicerande dom från Högsta domstolen där en operatör för några år sedan beviljades ledningsrätt.
Ledningsrätt innebär att ägare av allmännyttiga ledningar för exempelvis vatten, avlopp, fjärrvärme eller kommunikationsmaster får rätt att nyttja någon annans fastighet. Ett intrång i fastighetsägarens äganderätt, som delvis kompenseras ekonomiskt.
– Femte generationens nät är givetvis en mycket viktig samhällsfunktion. Men ledningsrätten gäller för all framtid, och begränsar fastighetsägarens möjligheter till exempelvis fastighetsutveckling, säger Erik Juhlin.
”Låt befintliga avtal löpa ut”
Branschorganisationen Fastighetsägarna förhandlar just nu med TechSverige (tidigare IT- och telekomföretagen) för att få på plats ett nytt ramavtal, där en möjlig lösning nu skymtas.
– Innan vi vet mer om utfallet av förhandlingarna uppmanar vi föreningar att inte teckna några nya hyresavtal med ivriga operatörer. Låt i stället befintliga avtal löpa ut, säger Erik Juhlin.
Ta kontakt med er fastighetsförvaltare, alternativt våra jurister.
Hos Lantmäteriet hittar du mer information om ledningsrätt och vad det innebär.