Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

5G kan påverka hyresavtal för telemaster

02 september 2024 Just nu pågår utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. En fråga som kan komma att påverka bostadsrättsföreningar med hyresavtal för telemaster eller annan elektronisk utrustning där landets teleoperatörer är motpart.

På många tak till flerbostadshus finns master eller annan elektronisk utrustning för telekommunikation. På senare tid har vissa fastighetsägare som hyr ut takyta för telemaster kontaktats av teleoperatörer som vill omförhandla hyresavtalen.  

Vi vill nu uppmärksamma bostadsrättsföreningar med liknande hyresavtal att denna fråga aktualiserats med anledning av 5G-utbyggnaden, säger Erik Juhlin, pressansvarig HSB Stockholm.  

Högsta domstolen beviljade ledningsrätt 
Operatörer som vunnit nätauktioner har tuffa krav på sig från Post- och telestyrelsen att färdigställa 5G-utbyggnaden. Något som bland annat omfattar installation av ny utrustning på taken. Och utbyggnaden är kostsam, vilket delvis är anledning till att operatörerna nu vill omförhandla gällande hyresnivåer.  

– Att omförhandla hyresnivåer under löpande avtal är ju inte praxis. Men till saken hör även en prejudicerande dom från Högsta domstolen där en operatör för några år sedan beviljades ledningsrätt. 

Ledningsrätt innebär att ägare av allmännyttiga ledningar för exempelvis vatten, avlopp, fjärrvärme eller kommunikationsmaster får rätt att nyttja någon annans fastighet. Ett intrång i fastighetsägarens äganderätt, som delvis kompenseras ekonomiskt.  

Femte generationens nät är givetvis en mycket viktig samhällsfunktion. Men ledningsrätten gäller för all framtid, och begränsar fastighetsägarens möjligheter till exempelvis fastighetsutveckling, säger Erik Juhlin.  

”Låt befintliga avtal löpa ut” 
Branschorganisationen Fastighetsägarna förhandlar just nu med TechSverige (tidigare IT- och telekomföretagen) för att få på plats ett nytt ramavtal, där en möjlig lösning nu skymtas.  

Innan vi vet mer om utfallet av förhandlingarna uppmanar vi föreningar att inte teckna några nya hyresavtal med ivriga operatörer. Låt i stället befintliga avtal löpa ut, säger Erik Juhlin.  

 

Har ni frågor eller funderingar

Ta kontakt med er fastighetsförvaltare, alternativt våra jurister.

Läs mer om ledningsrätt

Hos Lantmäteriet hittar du mer information om ledningsrätt och vad det innebär.