Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bästa tipsen för en robust utemiljö

22 maj 2024 Ingen vet hur en svensk sommar blir. Den kan bli jätteblöt, med massor av regn – eller jättetorr med bevattningsförbud. Hur kan man planera gården på ett smart sätt utifrån olika väder?

Brf Ringsted i Malmö har en del gratis när det gäller utemiljön: Gårdarnas ena kortsida gränsar till Pildammsparkens mäktiga trädridå. När vi besöker dem är det i mitten av mars och det mesta ligger fortfarande i vila. Medan snön faller norr om Skåne har lökväxterna på gården redan blommat i ett par veckor, träd och buskar har fått gröna knoppar, forsythian har börjat gulna och i ett skyddat hörn doftar ett blommande kejsarolvon.

I en rabatt håller trädgårdsmästaren William Mumford på att luckra upp jorden, han är en av fem helårsanställda.
– Under säsongen, från april till oktober, är vi 21 personer sammanlagt som tar hand om 40–50 gårdar som tillhör bostadsrättföreningar. Sedan har vi alla våra hyresfastigheter och de är ungefär lika många, säger Annika Hallborg, chef för Markskötsel på HSB Malmö.
– Just nu är det mycket vårstädning - rensa bort löv och gamla växtrester, luckra upp rabatter, gödsla och klippa in buskar. Till de föreningar som har krukor planterar vi säsongsblommor och sedan är det kontinuerlig skötsel under hela sommaren.

Uppluckringen gör man för att jorden ska släppa igenom regnvattnet. Det är en av de åtgärder man kan ta till för att göra gården mer regn- och torktålig. En annan är att låta bli att rensa bort vissna växter på hösten, då främjar man mikrolivet och förbättrar jordens förmåga att ta emot och behålla fukt.
– Många av föreningarna vill ha det prydligt, de är kanske inte riktigt införstådda i nyttan med att låta trädgården gå i vila på hösten och verkligen låta allt ligga kvar. Ja, det kan se lite skräpigt ut men det är bra för jorden.

Allra viktigast för att ha en snygg gård både regniga och torra somrar, det är växtvalet enligt Annika.
– Torktåliga växter till utsatta lägen där det är mycket sol och vind. Det kan vara lavendel, fjärilsbuskar, eller stäppväxter som salvia. De lockar också till sig insekter och är bra för den biologiska mångfalden, något som vi försöker jobba mycket med på våra gårdar.
– Sedan till skuggiga lägen finns det ormbunkar, hostor, rhododendron och andra som trivs i fuktig jord.

Vad ska man välja om man inte vill lägga så mycket tid på gården med vattning och ogräsrensning?
– Då ska man ha marktäckare. Det finns mycket att välja på som murgröna eller vintergröna, hasselört och plocknäver. De planterar man tätt tillsammans med buskar och perenner så att de kan växa ihop.

De senaste åren har vi haft några torra somrar, hur länge klarar sig en gräsmatta utan regn eller bevattning?
– Ja, om man tittar på sommaren 2018 till exempel, det var ju inte en enda gräsmatta som var grön, men det finns så mycket fröer i jorden som gör att den återhämtar sig så fort det börjar regna. Så det gör egentligen inget att en gräsmatta blir brun men alla tycker ju att det är fult.

Detsamma gäller andra växter, perenner, träd och buskar. De klarar torka bättre än man tror. Med en välplacerad växt som har hunnit etablera sig är det ingen fara, men man kan få vänta till nästa säsong innan de blivit fina igen.
– I början av förra sommaren var det extremt torrt, många hörde av sig och var oroliga för växterna. Stora buskar och träd stänger av sig för att de inte orkar hålla igång och ser då vissna ut. Det ser tråkigt ut men de brukar komma tillbaka.
– Är det nyplanterade växter får man vara lite mer försiktig och hjälpa till med stödvattning. Föreningarna har stort inflytande både vad gäller skötsel och utformning av gårdarna.
– Vi försöker ha uppföljningsmöte med våra föreningar varje år där vi ser över arbetsbeskrivningen. De är också väldigt duktiga på att höra av sig om det är någon brist eller om de vill ha hjälp med något extra.

De föreningar som sköter sina egna grönytor, kan de också vända sig till er för hjälp och råd?
– Jaja, absolut, det går jättebra om man vill ha lite tips eller om man vill ha hjälp med något som man känner att man inte riktigt mäktar med. Vi kan också förmedla kontakt med till exempel arborister och landskapsarkitekter.

solros.jpg
Vilka växter ska man plantera var? Även de brf:er som inte låter HSB Malmö sköta om utemiljön kan höra av sig för att få tips och råd.

Färgprakt från vår till höst

Lökväxter: blommar från vårvintern och framåt
Vivor: maj–juni
Daggkåpa: maj–juni, klipp bort fröställningen så blommar de om
Salvia: juni-juli
Kransveronika: juli–september
Remonterande rosor: juli, blommar om i augusti, september
Lavendel: juli
Syrener: maj
Hostor: blommande sorter kommer i augusti
Rudbeckia: augusti–september
Kärleksört: augusti–oktober
Vingbenved: får intensivt röda blad på hösten

Blommor i kruka

Kräver lite mer omsorg, framförallt gäller det att ha koll på bevattningen. Man kan blanda upp jorden med biokol som hjälper till att behålla fukten, den ger också näring till jorden och är till nytta för insekterna
som lever där.

Säsongsblommor som fungerar bra i kruka

Pensé
Pelargon
Petunia
Stjärnöga
Flitiga lisa
Margerit
Tagetes