Robert berättar att han är med för tionde året i styrelsen:
– Detta är det roligaste jag gjort hittills
i livet! Jag började som suppleant, gick därifrån till ledamot för att slutligen bli ordförande.
– Vilka uttryck tar sig medlemsengagemanget i brf Bohusgården, kan du ge några exempel?
– För att nämna några av våra tidigare arrangemang så har vi ordnat soppluncher, besök av räddningstjänst, buggkurs, hantverksgrupp, luciatåg, chokladprovning, sommarfest, utflykt, föredrag om ledarskap eller böcker. Vi har även ett stort gym där vi haft cirkelträning med en boende som ledare, berättar Robert och fortsätter:
– De senaste åren har vi haft ölprovning, after work med trubadurafton, utomhusallsång med trubadur och tipspromenader. Vi har också en barngrupp som bland annat haft ett löparlopp vid påsk (efter att barnen sprungit fick de leta påskägg), halloween disco, spökvandring mellan husen. Deltagandet har bara ökat och 95 % av barnfamiljerna är numera med på aktiviteterna.
– Har du några råd att ge till de föreningar som vill öka engagemang och samverkan bland medlemmarna?
– Mitt råd är att inte ge upp, det gäller att vara envis och låta det ta sin tid. Vi vill alltid ha fler som kommer till våra evenemang. Jag tror att det fortfarande finns de som är ensamma och då kan det vara viktigt att få en direkt inbjudan. Även om man vill komma kan det ibland behövas en personlig kontakt då det kan kännas jobbigt att gå ensam till en aktivitet.
Robert säger att om han hade börjat om idag i en ny förening så skulle han ha varit trägen och lagt mycket energi på personlig inbjudan. Det går också att exempelvis erbjuda sig att hjälpa någon med rullator att ta sig till evenemanget.
Vidare berättar Robert att han tycker det är viktigt med visioner för framtiden och att man måste fråga sig hur föreningen ska utvecklas. När man haft ett evenemang och det kommer få deltagare så gäller det att inte ge upp utan ha fokus på det långsiktiga målet. Med tron på att allt de gör skapar trygghet och minskar eventuella problem mellan grannarna så är det lättare att ta nya tag till nästa gång. Robert menar också att alla evenemang bidrar till ökat förtroende mellan styrelsen och de boende. Styrelsen ska vara de boendes förlängda arm och man ska ha en ständig dialog. Han ger som exempel bygget av en bastu i anslutning till gymmet, vilken var en idé från en styrelsemedlem som bollades med de boende innan den blev verklighet.
– Vad är roligast med att vara engagerad i sin styrelse?
– Det roligaste är att se utvecklingen. Att skapa något tillsammans, att bygga relationer. Man får ett kvitto när någon från hemtjänsten säger att alla de äldre trivs så bra och att de vill bo kvar. Det märks också att vi har ett gott rykte i Uddevalla och att det pratas om oss i positiva ordalag. Vi i styrelsen vill skapa ett attraktivt boende där medlemmarna ska vara nöjda och känna sig trygga. Helt enkelt ett bra boende med många mervärden!
– Hur arbetar ni med digitalisering i er förening? Exempelvis vid styrelsemöten?
– Vi funderar mycket på vår vision för
föreningen och var vi vill vara i framtiden. I vår förening har vi det angenäma problemet att det är kö för att engagera sig i styrelsen och det är ingen som vill sluta. Vi har ett gott klimat där alla kan vara med och bidra utifrån sina förutsättningar och kompetenser, vilket jag tror bidrar till engagemanget. En annan sak tror jag är att vi försökt anpassa styrelsearbetet för att passa den nya tidens behov, bland annat genom ökad digitalisering och ordentliga förberedelser inför möten. Alla frågor är beredda inför mötet och vi ser till att titta tillsammans på bilder så att vi alla ser samma sak när vi beslutar i en fråga. Mycket handlar om att göra det enkelt att förstå, bereda frågor och förklara i förväg. Exempelvis med bilder och genomtänkt material. Det digitala är ett bra verktyg för effektivisering.
– Ni är relativt stora, hur tror du att ni ändå lyckats skapa ett sådant engagemang som ni har i er förening?
– Vi har valt att jobba digitalt med styrelsemötena, vi träffas fysiskt men använder digitala hjälpmedel. Responsen är att det är lättare att förstå när man ser samma sak. Vi gör samma sak som på styrelsemötena även på stämmorna, då vi har ett bildspel och förklarar exempelvis årsredovisningen för att alla ska få en gemensam bild av föreningens ekonomi. Vi gör även materialet tillgängligt efter stämmorna för den som inte kan närvara. Vi kämpar för att öka deltagandet vid stämmorna, då vi haft en dipp efter pandemin. Exempelvis jobbar vi med mejlkommunikation för att nå ut till fler av de yngre boende.
– Varför är det viktigt att engagera sig i sin förening?
– För att man är delägare och har ett ansvar att engagera sig och bidra med det man kan. Men också för att man har väldigt stora möjligheter att påverka hur man vill ha sitt boende.