Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Brf Östlyckan låter HSB sköta helheten

17 september 2024 Stora renoveringsprojekt kan bli långdragna, krångliga – och betydligt dyrare än vad man tänkt. Bostadsrättsföreningen Östlyckan i Alingsås bestämde sig för att låta HSB Göteborg ta hela ansvaret för det stundande stambytet genom tjänsten Ombyggnad komplett.
– Det känns tryggt att förlita sig på HSB:s kunnighet”, säger Mats Augustsson, ordförande i brf Östlyckan.

Bara några minuter från centrala Alingsås ligger bostadsrättsföreningen Östlyckan, som består av 89 lägenheter. Fastigheterna, fördelade på fyra huskroppar, byggdes 1959 och bostadsrättsföreningen bildades tre år senare. Mellan husen finns en lummig innergård med rabatter, fruktträd, lekplats och ett inglasat lusthus.  

En av de som sköter om gården är Mats Augustsson, som också är föreningens ordförande. Han har bott i lägenheten på Mångatan sedan 1998. När det stod klart att brf Östlyckans fastigheter var i behov av stamrenovering, valde man att ta hjälp av HSB Göteborg som erbjöd tjänsten Ombyggnad Komplett. 

– Att göra ett stambyte är aldrig roligt. Jag har varit med om den typen av renoveringar som styrelseledamot i andra föreningar, och jag har sett hur mycket det kan dra ut på tiden. Hela föreningen är engagerad i att det här ska bli så bra och smidigt som möjligt, men vi är ju bara lekmän. Så vi rådfrågade HSB, säger Mats.

"Det kändes som ett enkelt beslut att lämna över jobbet och ansvaret till HSB. Det är skönt att slippa allt extraarbete och olika byggmöten."


En projektledare från HSB gjorde ett besök hos Östlyckan för att presentera tjänsten.
Mer specifikt innebär Ombyggnad Komplett att HSB, istället för att bara vara konsult, åtar sig ansvaret som både byggherre och uppdragstagare. De ser till att det upprättas en arbetsmiljöplan med riskanalyser, och att arbetsmiljölagen följs. Ett mycket stort ansvar, som annars hade legat på föreningens axlar. Bostadsrättsföreningen får ett fast pris för hela projektet, baserat på en detaljerad bedömning av totalkostnaden. Skulle projektet bli dyrare än tänkt, står HSB för den kostnaden.  

Ombyggnad Komplett kan också kompletteras med en verksamhetsanalys, där styrelsen ges en bild av föreningens ekonomi över en tioårsperiod utifrån ett antal olika scenarion. HSB hjälper också till med upplägg för finansiering av projektet vid behov. Detta eftersom en god ekonomi på lång sikt också behöver vara säkerställd vid större renoveringar och ombyggnationer. Analysen är också hjälpsam för styrelsen i andra viktiga beslut som rör föreningens ekonomi, till exempel avgiftsplanering.   

– Det kändes som ett enkelt beslut att lämna över jobbet och ansvaret till HSB. Det är skönt att slippa allt extraarbete och olika byggmöten. Vi tog liknande hjälp av HSB redan 2006 då vi renoverade fasaden, och det fungerade jättebra. Så vi litade på att samarbetet skulle fungera smidigt även denna gång, säger Mats. 

Stamrenoveringen sker alltså i höst, och arbetet beräknas sträcka sig över cirka 11 månader. HSB fortsätter att vara ansvariga även under garantitiden, alltså fem år efter byggprojektet avslutats. 

– Hittills har det inte varit några problem alls. Jag skulle rekommendera andra föreningar att använda sig av Ombyggnad Komplett när man genomför olika projekt. Det känns tryggt att förlita sig på HSB:s kunnighet, säger Mats. 

Är du intresserad av ombyggnad komplett? Läs mer här!