Det är för fjärde året i rad som HSB Norrs hållbarhetspris delas ut i syfte att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att bidra till mer hållbara hem och bostäder.
- Det är en väldigt glädjande nyhet att vi är vinnare av årets hållbarhetspris. Traditionellt kopplar många hållbarhet till miljö. För oss har hållbarhet i första hand varit att skapa en god ekonomi, som en förutsättning för att kunna jobba med andra värdeskapande insatser för föreningen och dess medlemmar, berättar Gusten Granström, ordförande.
- Ja som Gusten säger, med en hållbar ekonomi har vi kunnat göra en hel del energiåtgärder, investeringar som i akt och mening syftat till att få ner kostnaderna ytterligare och värna om miljön, säger Gun Lindkvist, vice ordförande i föreningen.
Styrelsen har under många år jobbat med energieffektivisering. De började med att göra en energigenomgång av fastigheten och utifrån den har de genomfört en rad investeringar. Gun, som har ett stort intresse för energibesparingar, har lagt ner mycket tid på att läsa in sig på, och ta reda på vilka bidrag som går att söka.
Föreningen, med sina 36 bostadsrättslägenheter, är rätt unik i sin utformning: ett trevåningshus med en övertäckt och inglasad gård. Runt innergården går loftgångar med entréer direkt till lägenheterna. Ljusgården, som innergården kallas, skapar en inkluderade och naturlig mötesplats för medlemmarna, men har också varit en utmaning energimässigt.
- Genom injusteringen av värmesystemet och ventilationen håller vi idag 18 grader i ljusgården och för att förbättra energivärdena ytterligare ska vi ersätta takkupolen, som idag är av plast, med energiglas. Ljusgårdens inglasade södervägg har också behov av energibesparande åtgärder som vi ska tillgodose på sikt, berättar Gusten.
Förutom alla energieffektiviseringar så satsar föreningen även på den sociala hållbarheten. Det finns en aktiv fritidskommitté som anordnar julpyntning av huset med efterföljande julfest, biljardträffar, föreläsningar och andra roliga tillställningar. Den stora ljusgården är också en naturlig och trevlig mötesplats med bland annat en fontän, cafébord där man kan avnjuta en kaffe med grannen, bibliotek med sköna soffor och ett biljardbord. Gun berättar:
- För mig är det jätteviktigt med delaktigheten i föreningen, att göra alla inkluderade på enkla sätt. Det skapar den goda andan och med den goda andan hjälps alla också åt att hålla nere kostnaderna.
Kriterierna för priset är att idén eller insatsen ska uppfylla ett eller flera av målen i Agenda 2030 och skapa hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs det också att idén är applicerbar på fler bostadsrättsföreningar, detta för att uppmuntra fler bostadsrättsföreningar att jobba med hållbarhetsfrågor. En jury bestående av representanter från HSB har utsett vinnaren.
- HSB bygger i grunden på en hållbar idé och vi vill med det här priset uppmuntra till fler idéer. Vi vill samla in och sprida goda, hållbara idéer som går att genomföra i bostadsrättsföreningar och priset ska även bidra till att de genomförs. Det har varit spännande att ta del av alla nomineringar som varit kopplade både till den sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarheten. Det visar att hållbarhetsfrågorna står högt på bostadsrättsföreningarnas dagordning, säger Nea Goldkuhl. Hållbarhetsansvarig på HSB Norr och en av jurymedlemmarna som utsett årets pristagare.
Stort grattis HSB brf Södra Hamnen i Piteå!
Energieffektivisering
• Energigenomgång
• Investerat i ny fjärrvärmecentral
• Nya termostater och injustering värmesystemet
• Installerat ny ventilation.
• Installerat gemensam el
• Investerat i 12 laddplatser
• Installerat solceller
• Övergått till LED och närvarostyrd belysning i allmänna utrymmen.
Social hållbarhet
• Fritidskommitté som anordnar aktiviteter
• Aktiv trädgårdsgrupp som ser till att utemiljön är i fint skick som bidrar till spontana möten
• Bibliotek där boende kan låna böcker
• Köpt in hjärtstartare och utbildat i hur den används
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra mycket mer. Med verktyget Hållbar BRF vill vi hjälpa bostadsrättsföreningar att identifiera ert nuläge och inspirera till att göra det som är lämpligt för just er bostadsrättsförening. Vissa saker är enklare förändringar som ni kan lösa själva, andra kan vi hjälpa er med – oavsett om det gäller utbildning, konkreta tjänster eller inspiration för resan framåt.