Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En muralmålning som ger liv i bostadsområdet

09 oktober 2024 På hyresfastigheten Kärnmakaren i Kristianstad har ett nytt och levande konstverk tagit form. Den färgstarka muralmålningen, som skapats av den brasilianska konstnären Giulia Yoshimura, mer känd som Mura, har på bara fyra dagar förvandlat fasaden och tillfört nytt liv till området.
Konstverket på hyresfastigheten Kärnmakaren i Kristianstad.

Konstnären som låter naturen tala

Mura använder sin konst för att lyfta fram naturens detaljer och visa dess livskraft. Hennes artistnamn är en förkortning av hennes efternamn, Yoshimura, och hennes passion för att skapa stora, livfulla blommor började tidigt i livet. Hon lärde sig måla naturmotiv tillsammans med sin mormor, och den kopplingen till naturen har fortsatt att genomsyra hennes konst.

- Jag vill att människor ska se naturens skönhet och alla dess detaljer, därför gillar jag att måla stora motiv. Blommorna lever och det vill jag att människor ska känna det när de ser mina verk, säger Mura.

Att måla just muralmålningar började Mura med under 2018. Sedan dess har hon målat i bland annat Portugal, Frankrike och Tyskland. Men muralmålningen på Kärnmakaren är hennes första projekt i Sverige, och hon är stolt över att få bidra till en ny konstscen här. Inspirationen till blomman kom den här gången från låten Flor De Laranjeira som betyder apelsinblomman på portugisiska.

HSB Skånes satsning på konst och trivsel

Muralmålningen är en del av HSB Skånes långsiktiga arbete för att skapa trivsamma miljöer för alla hyresgäster. Genom att satsa på konst i boendemiljöerna skapas områden där människor kan känna sig hemma och stolta över sin närmiljö.

- Att skapa trygga och vackra boendemiljöer är centralt för oss. Genom den här muralmålningen vill vi inte bara försköna Kärnmakaren utan även ge de boende en större känsla av delaktighet och gemenskap, säger Christer Nilsson, fastighetschef på HSB Skåne

Projektet är ett samarbete mellan HSB Skåne och Artscape som en del av det interkommunala gatukonstinitiativet Artscape CREO. Under hösten 2024 genomförs storskaliga muralmålningar i flera skånska kommuner, och projektet på Kärnmakaren är en del av detta arbete.

Giulia Yoshimura, konstnären Mura.