Fredrik Olsson är chef för fastighetsskötsel på HSB Malmö, och har flera gånger sett föreningar behöva ta in spolbilar för att lösa proppar som enkelt kunde åtgärdas.
– I de flesta stuprör sitter något som kallas lövsil eller lövavskiljare, vars syfte är att fånga löv och kvistar som följer med regnvattnet. Blir den skadad eller om det blir stopp i den kan det leda till direkta skador i fastigheten, säger han.
Om lövsilen till exempel blir helt igensatt kan det stå vatten i stupröret tills det rinner över i hängrännan, och fasaden kan skadas. Om lövsilen går sönder och löv kommer in i dagvattenledningen kan det bli stopp som måste spolas bort, ofta till hög kostnad.
– Det är alltså en relativt billig, men viktig, komponent i dagvattensystemet. De flesta modeller är enkla att rensa och ta hand om, och behöver inte ta lång tid att se över, säger Fredrik Olsson.
Finns det några modeller som är svårare då?
– Vi har märkt att på särskilt radhusföreningar byggda mellan 1970-talet och 1990-talet har man använt den en lövsil som sitter inuti stupröret, vilket gör att rensningen ofta glöms bort och leder till följdskador, säger Fredrik Olsson.
I flera föreningar har HSB Malmös fastighetsskötsel hjälpt till att byta ut dessa till utvändiga för att underlätta rensningen.
– De utvändiga modellerna är enkla att rensa men de invändiga kan vara rätt svåra och därför rekommenderar vi att man byter till den utvändiga modellen, säger Fredrik Olsson.
Tre tips från Fredrik