Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett ansiktslyft för HSB brf Hede

25 juni 2024 HSB brf Hede är en av de centrala byggnaderna i Umeå med sin mäktiga fasad mot Järnvägstorget. Där genomförs just nu en omfattande fasadrenovering där deras slitna fasader återfår sitt ursprungliga skick.

HSB brf Hede, som är byggherre för projektet, utför tillsammans med HSB Norr en stor fasadrenovering för att åtgärda sprickor och fuktskador som uppstått över åren. Sedan huset stod klart i början av 1950-talet har fasaden renoverats en gång tidigare på 1980-talet, för att förbättra isoleringen. Den nuvarande renoveringen syftar till att reparera skador och återställa fasadens ursprungliga utseende.

Noggrann och varsam renoveringsprocess

Renoveringsarbetet inleddes med ett storskaligt byggande av ställningar för att sedan börja processen med att rengöra fasaden från smuts och damm följt av borstning för att avlägsna alla orenheter. Sprickorna åtgärdades genom applicering av väv och ny puts. Slutligen målas fasaden om till dess ursprungliga färg för att återställa dess autentiska utseende.

Projektledaren, Pär Johansson från HSB Norr förklarar:

- Vårt mål har varit att varsamt uppdatera byggnadens fasad utan att göra några exteriöra förändringar. Det innebär att endast det nödvändiga har tagits bort och fasaden har återställts till sitt ursprungliga skick. Den största utmaningen för oss i detta projekt har varit arbetsmiljön, där planering och byggande av ställningar har varit viktig med tanke på arbetsplatsens livliga trafik.

Vidare poängterar Pär att byggherrens ansvar för arbetsmiljö är en mycket viktig faktor att ta hänsyn till under hela projektets gång.  

Flera renoveringar samtidigt för effektivitet

Fasadrenoveringen genomförs som en del av underhållsplanen och efter en genomförd statusbesiktning som visade på behovet av renovering. I detta fall åtgärdades fasaden för att förebygga att puts och bruk lossnar, vilket kan orsaka olyckor i detta centrala område där många människor passerar dagligen.

För att effektivisera processen och minska kostnaderna för byggställningarna utförs flera nödvändiga renoveringar samtidigt. Utöver fasadrenoveringen åtgärdas även taket på grund av mindre läckage, balkongerna renoveras och balkongtak installeras på de tidigare oskyddade balkongerna. Brister i plåtningen kring fönstren och skadade fönsterbleck repareras också.

Ekonomisk fördel för framtiden

Det som är viktigt när man gör en sådan här renovering är att man måste se till helheten då ställningskostnader är en stor del av den totala kostnaden.

- Allt som kan åtgärdas samtidigt blir en bonus i bostadsrättsföreningens framtida ekonomi, säger Pär Johansson.

Fasadrenoveringen av HSB brf Hede har pågått under två säsonger på grund av byggnadens storlek och omfattning av arbetet. För att minimera störningar för de boende har arbetet genomförts i etapper, med nedmontering av byggställningar efter varje avslutad etapp.

Är din bostadsrättförening i behov av hjälp gällande renovering? Läs mer här om våra tjänster.