Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fastighetsskötaren: En nyckelspelare för trygghet och trivsel

30 maj 2024 Kanske ser du dem klippa häckarna på gården eller städa ordning i tvättstugan? Om du bor i en bostadsrätt som förvaltas av HSB Skåne har du säkert sett våra fastighetsskötare. De finns på plats för att ta hand om fastigheten. Men deras närvaro bidrar till mer än så, den ger en ökad trygghet.
Weronica Håkansson, fastighetsskötare i Ystad.

Det är fredag morgon och Weronica Håkansson, fastighetsskötare i Ystad, gör sig redo för att cykla ut till sitt område. På dagens agenda står både inre och yttre ronderingar i fastigheterna. Vad som ingår i ronderingarna varierar beroende på vilka tjänster bostadsrättsföreningen köper från HSB Skåne.

Som fastighetsskötare spenderas mycket tid i och runtom fastigheterna. När vi går omkring i fastigheten med Weronica hälsar alla grannar som vi passerar glatt. Weronica berättar om hur hon och de boende i hennes fastigheter under åren har lärt känna varandra.

- Alla som bor i fastigheten känner igen mig och det är alltid någon som kommer fram och pratar när jag befinner mig i fastigheten eller på gården. Att få träffa så mycket människor är en av de delar av mitt jobb som jag uppskattar mest, säger Weronica.

HSB Skånes fastighetsskötare finns på plats i fastigheten för att hjälpa till med det som föreningen har ett behov av. Det kan bland annat vara tillsyn av fastigheten, felanmälningar eller städning. Fastighetsskötarna lär känna både fastigheten och alla boende. Att de boende känner igen fastighetsskötaren som rör sig i huset bidrar till tryggheten.

Hur en dag som fastighetsskötare ser ut varierar beroende på vilken dag och säsong det är. När våren kommer är det HSB Skånes fastighetsskötare som ser till att det blommar på gården, häckarna är klippta och gruset sopas undan.

Denna morgon är vädret inte det bästa så Weronica väljer att börja med de inre ronderingarna. Under den inre turen har Weronica olika punkter som ska kollas av. Fokus är att se till att allt i fastigheten är helt och rent. Men utöver det, beroende på avtal, ser hon till att kontrollera mätvärden i el- och undercentraler, tömma papperskorgar i tvättstugor och säkerställa att allt fungerar smidigt.

Efter att ha avslutat sina invändiga uppgifter tar Weronica med oss runt fastigheten för att kontrollera utemiljön. Hon plockar upp skräp och sopar ihop löv för att hålla gårdarna snygga och välkomnande. Eftersom de är fredag passar Weronica på att fixa ordning i soprummen inför upphämtning av sopor.

- Jag trivs jättebra med mitt jobb som fastighetsskötare. Det är ett väldigt varierande arbete där jag själv har möjligheten att styra min vardag. Nu närmar sig våren och jag älskar att se hur det börjar knoppa ute på gårdarna, berättar Weronica.

Under vintern är det ett stort fokus på att hålla gårdarna trygga. När det är halt och snöigt ser fastighetsskötarna till att skotta och sanda för att undvika att olyckor inträffar.

Med Weronica och hennes kollegor på plats kan bostadsrättsföreningar känna sig trygga med att deras fastigheter är i goda händer, både vad gäller underhåll och service. Glöm inte bort att hälsa om du ser Weronica i Ystad. Och om din förening är intresserad av HSB Skånes tjänster inom fastighetsskötsel, ta kontakt genom att ringa 046-210 84 00.

HSB Skånes fastighetsskötare kan hjälpa er med:

  • Reparationer
  • Sophantering
  • Tillsyn av fastigheten
  • Inre & yttre underhåll
  • Trappstädning
  • Snöjour
  • Felanmälan, kundservice och jourtjänst
  • Störningsjour
  • Hantverkare
  • Nyanläggningar
  • Markservice
  • Gräsklippning
  • Beskärning
  • Snö- och halkbekämpning
  • Ogräsbekämpning