Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Förening tar solceller till nästa nivå!

07 oktober 2024 HSB brf Biologigränd gör en satsning på solceller som med hjälp av smart teknik även kommer försörja de hus i föreningen som inte har solceller på taket.

HSB brf Biologigränd i Umeå har länge satsat på energieffektivisering, med åtgärder som spillvattenåtervinning och frånluftsventilation. Nu tar de ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att, med hjälp av HSB Norr, installera solceller på några av sina hustak. Tack vare innovativ likströmsteknik* kommer den el som produceras även att försörja de byggnader i föreningen som inte själva har solceller. 
 
– I stort sett kommer all el som produceras genom solcellerna att användas av föreningen och dess medlemmar, säger Joakim Eklöf, projektledare, HSB Norr. 

Normalt sett behöver man sälja överskottsel från solceller eftersom kapacitet saknas för att lagra eller använda all elen direkt. Men i det här fallet, förklarar Joakim, kommer nästan all el att förbrukas på plats tack vare att den kan delas mellan så många byggnader, genom denna teknik. 
 
– Det här är en lösning vi verkligen tror på, då den både hjälper föreningen och stöttar elnätet i stort, fortsätter Joakim. 

blobid0.png

Installationen av solcellerna förväntas spara föreningen hela 100 000 kWh årligen. I kombination med tidigare energieffektiviserande åtgärder har föreningen nu skapat en stabil grund som gör att de inte behöver planera för några större renoveringar under många år framöver. 

– Genom dessa satsningar har fastigheterna tagit ett kliv 50 år framåt i tiden, avslutar Joakim.

blobid1.png

*Likströmsteknik 
Solceller omvandlar solljus till likström, som fungerar som elen i ett batteri. Denna likström kan användas direkt, distribueras via elcentraler, eller lagras i batterier. För att använda elektriciteten i hemmet eller koppla den till det större elnätet, omvandlas likströmmen till växelström med hjälp av en växelriktare. Detta gör att överskottsenergi kan delas och att el alltid finns tillgänglig när den behövs.