2023 var året då HSB Stockholm lämnade det anrika kontoret på Fleminggatan 41 till fördel för fyra baskontor. Det var också bakgrunden till att HSB Stockholms fullmäktige äntrade Scenen när 2024 års föreningsstämma ägde rum på Englundavägen i Solna Business Park, där ett av de nya baskontoren återfinns.
Stämman öppnades traditionsenligt av styrelseordförande Jenny Hjalmarson och Johan Ödmark valdes till stämmans ordförande, där 79 röstberättigande ombud och 38 gäster närvarade. Stämman inleddes med ett panelsamtal där gästande Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, samt Susanne Berg, ny vd för HSB Riksförbund fick möjlighet ge sin syn på allt från bostadspolitik, bostadsförsörjning och byggkris till klimatmål, energieffektivisering och digitalisering.
Ett turbulent och händelserikt år
Eva Nordström, vd HSB Stockholm, presenterade sedan styrelsens års- och koncernredovisning för 2023. Ett i många avseenden turbulent och händelserikt år på HSB Stockholm där lågkonjunktur, byggstopp och en stillastående bostadsmarknad tillsammans med kostnadsökningar, inflation och ökade räntor lett till både röda siffror och ett omställningsprogram.
– Bygg- och bostadsbranschen har inte dragit i handbromsen, vi har dragit i nödbromsen. Men vi ser positiva tecken nu. Och trots allt elände med krig, politisk oro, stora klimatutmaningar och bostadsnära våld får vi inte gräva ner oss fullständigt. Det kommer att vända, sa Eva Nordström.
Nya ansikten i styrelsen
Stämman beslutade enligt valberedningens förslag att styrelsen ska utgöras av tio ledamöter i stället för elva. Jenny Hjalmarson omvaldes som styrelseordförande på två år och tackade för förtroendet, medan Johan Thidell, Mona Bergström Ling och Kristina Salenstedt Linder fick fortsatt förtroende som styrelseledamöter, också i två år. Vidare underströk valberedningen behovet av att öka styrelsens kompetens inom förvaltning, nyproduktion, energi och miljö. Anette Sand, tidigare vd för Stockholmshem föreslogs och valdes som ny ledamot, precis som Tina Lindberg som tidigare arbetat på HSB och idag tillhör Stockholms stads fastighetskontor. Valberedningen minskades med en ledamot då Sylvia Larsson valde att avgå.
Nio motioner med olika utfall
Sammanlagt hade nio olika motioner inkommit till stämman. Den motion som framkallade mest debatt handlade om hur dröjsmålsräntor ska hanteras. Stämman beslutade att bifalla motionen, som innebär att dröjsmålsräntor ska tillfalla bostadsrättsföreningar i stället för HSB Stockholm och Alektum. Stämman uppehöll sig även kring motionen som rörde stärkt it-säkerhet hos HSB Stockholms leverantörer, en viktig motion som till slut ansågs besvarad. Ytterligare en motion bifölls, och handlade om stärkt kontinuitet i distriktsstyrelserna. På samma tema återkopplade Jenny Hjalmarson från föregående års stämma med ett förslag om att ändra distriktens arbetsordning, vilket stämman biföll.
Hållbarhetspris till HSB brf Venus i Täby
Sist men inte minst delades årets hållbarhetspris ut, denna gång till HSB brf Venus i Täby för sitt långsiktiga hållbarhetsarbete. Med insatser för energieffektiviseringar, bevaranderenovering och granngemenskap har föreningen under lång tid tagit ett stort ansvar för att utveckla boendet.
– Det känns fantastiskt. Venus är en stor bostadsrättsförening som är fast besluten om att göra skillnad, trots att vi är en liten del i det stora sammanhanget, sade Magnus Tångring, ordförande i HSB brf Venus.
Jenny Hjalmarson avslutade stämman med att rikta ett varmt tack till de avgående ledamöterna Lars-Åke Henriksson och Stefan Johansson. Nästa års stämma äger rum måndag den 7 april 2025.
Alla 583 bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB Stockholm är indelade i nio geografiska distrikt. Distriktens viktigaste uppgift är att utse 60 representanter, som kallas fullmäktige, till HSB Stockholms föreningsstämma. Även våra individuella medlemmar som inte bor i en HSB bostadsrättsförening är representerade via bospararnas distrikt, som har möjlighet att utse 40 representanter, fullmäktige, till föreningsstämman.