Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gör mer plats åt naturen

22 maj 2024 Biologisk mångfald är en hörnsten i ett hållbart ekosystem och en välmående miljö. Vill din förening komma igång med ett mer aktivt arbete för att gynna den biologiska mångfalden? Att göra föreningens utemiljö trevligare för såväl boende som smådjur och insekter behöver inte vara svårt.

Med små och enkla men effektiva åtgärder, kan ni bidra till en rikare biologisk mångfald, samtidigt som ni skapar en mer trivsam och inspirerande boendemiljö. 
Här delar vår Utemiljöstrateg Caroline Nilsson med sig av några enkla tips:
 

Naturliga områden skapar mer liv 

Lämna någon del av trädgården lite extra försiktigt gallrad. Ris, buskar och träd är nämligen bra miljöer för fåglar, smådjur och insekter att skapa hem i. Finns det gamla träd på området som börjar se risiga ut? Behåll dem, med rätt beskärning kan deras liv förlängas! Låt några högstubbar stå kvar när de sågas ner, de är nämligen fantastiska hem för insekter. 

Låt naturen sköta städningen 

Låt en del löv och småkvistar ligga kvar i rabatter och planteringsytor under hösten. Det hjälper maskar och andra smådjur att göra sitt jobb. Spara också några högar av löv och ris för igelkottar att ha sin vintervila i. Ta sedan bort högarna på våren, när ni förvissat er om att igelkottarna flyttat ut igen. 

Växter som gynnar alla 

Välj att plantera växter som både människor och djur gillar. Många prydnadsväxter och nyttoväxter är också populära bland bin och fjärilar. Plantera buskar med ätbara bär, som vinbär, krusbär och blåbär. På våren pollinerar bin och humlor träden och frukten ger ett mervärde för föreningens boende, särskilt bra är de för barnfamiljer som kan njuta av bären utan oro för att de ska var giftiga.  

Välj perenner som får trädgården att surra av liv 

Satsa på att plantera blommor som våra inhemska pollinatörer verkligen gillar. Några exempel på dessa är stockros, solhatt, liten flocknäva, alunrot, lavendel, stäppsalvia, kärleksört och kantnepeta. Perenner blommar under olika delar av året och säkerställer därmed tillgång till nektar för pollinerande insekter året om. 

Vårblommande lökväxter 

Se fram emot en rabatt med vårblommande växter som krokus, vintergäck, pärlhyacint och snödroppar genom att plantera en lökväxtbädd i rabatten! Det ger tidiga pollinerare, som bin och fjärilar, lite extra energi efter vintern och en bra start på året. 

Satsa på smart vattenhantering 

Finns det förråd, cykelskjul eller soprum intill fastigheten? Då kan det vara en idé att anlägga ett grönare tak på dessa. Sedumtak är till exempel både snygga och praktiska. Dessutom kan de hjälpa till att ta hand om regnvatten. Bland annat fördröjer de vattenomsättningen och hjälper till att hålla byggnaderna svalare och tar hand om regnvattnet på ett hållbart sätt. 

Rätt belysning gör skillnad 

Under vintern är vi människor mer beroende av ljus och många djur och insekter är mindre aktiva. Det kan därför vara smart att satsa mer på belysning då och dra ner lite på belysningen under sommaren när vi inte behöver det lika mycket. Ett tips är att separera dekorationsbelysning från den nödvändiga belysningen. Till exempel genom att koppla bort mysbelysning och ljusslingor från timer och tända dessa manuellt. Välj också ljuskällor med varmvita toner och så låg ljusstyrka som möjligt. Undvik också uppåtriktat ljus för att minska påverkan på nattlevande djur och insekter. 

 

Vill din förening ta ett steg mot en grönare framtid? Kontakta vår utemiljöstrateg Caroline Nilsson för hjälp med att se på din förenings utemiljö både på kort och på lång sikt. Här kan du också läsa mer om tjänsten.