Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Gräset är alltid grönare hos HSB brf Stadener

10 juli 2024 Bostadsrättsföreningen HSB brf Stadener i Ystad har tagit ett steg mot framtidens hållbara fastighetsförvaltning. I våras välkomnades ”Robert” och ”Roberta” som nya medlemmar till föreningen, två robotgräsklippare som nu sköter områdets grönytor.
"Robert" och "Roberta" håller HSB brf Stadeners gräsmattor gröna och fina.

- Det har varit lite barnsjukdomar och småproblem längs vägen, lite grann med appen och inställningarna för att de ska gå rätt. Men jag måste säga att vi aldrig har haft så snygga och jämna gräsmattor som nu! Konstaterar föreningens ordförande, Carsten Green. 

HSB brf Stadener är en förening som strävar efter att arbeta med hållbara projekt och bli mer miljövänliga. Därför är detta ett projekt som både föreningen och HSB Skåne ser fram emot att se resultatet av. Gräsklipparna har redan sparat en hel del tid och arbete som fastighetsskötarna kan lägga på annat. Det enda arbete som återstår efter gräsklipparna är finliret i form av kantklippning på de ställen klipparna inte kommer åt.  

- Det händer alltid något på Stadener, det är en aktiv förening och de har specifikt uttryckt att de är intresserade av att satsa på en mer hållbar fastighetsförvaltning. Så detta projekt är definitivt ett steg på vägen mot en framtida målsättning om fossilfri förvaltning, även om vi fortfarande har en bit kvar till det målet. Det ska bli intressant att utvärdera fördelarna och göra beräkningar på vilka besparingar de bidragit till senare i sommar, säger Mikael Gustafson, marknadsområdeschef i Ystad. 

Idén om gräsklipparna kläcktes från första början hos Mats Persson, en av fastighetsskötarna på området.

Mats inspirerades av maskinerna under ett event i stan med tillverkaren. Efter en hel del efterforskning från Mats och HSB Skånes sida presenterade de förslaget för föreningen, som kände att de ville investera. I april installerades två gräsklippare som fem dagar i veckan, helt tyst, går omkring på området och klipper en gräsyta på 2 800 kvadratmeter. Utöver den tidsbesparande aspekten som de utgör spelar även klipptekniken roll för miljöpåverkan och gräsmattans mående. 

- De klipper bara några millimeter åt gången, vilket gör att det avklippta gräset hinner sjunka ner och förmultna och på så vis fungera som naturlig gödning. Vi behöver inte använda något extra utan gräsmattan håller sig grön och frisk av sig själv. Med den här tekniken utsätts gräset inte heller för avgaser från klippmaskinen. Det gör också att det mår bättre och håller sig fint. Sen slipper man även kolla väderleksrapporten dagen innan om det ska bli bra väder eller inte för att klippa! De klipper ju i ur och skur så länge det är över 7 grader ute, säger Mats Persson, fastighetsskötare på HSB Skåne.

 

Föreningen delar med sig av sina erfarenheter

HSB brf Stadeners tips till andra föreningar inför en eventuell installation av robotgräsklippare är att göra ordentligt med research och förberedelser. Titta noga på vilka ytor, underlag och vilka förutsättningar som finns på området där gräsklipparna ska ta sig runt. Finns det mycket träd, kantstenar eller andra ställen där klipparna kan riskera att fastna eller ha svårt att ta sig runt kan det vara mindre fördelaktigt och behöva justeras. 

- Vi har lärt oss att ju mer förberedelser som görs i förväg desto enklare kommer installationen att bli. Då kan fler efterkonstruktioner och utgifter undvikas. Vi behövde till exempel dra in lite extra el som blev en extra kostnad, säger Carsten Green. 

Gräsklipparna styrs via gps-signaler, en teknik som sparar mer tid och arbete än att gräva ner trådar i marken som tidigare teknik behövde. Robotarna kan sedan styras genom en app där kartan över området läggs in. Appen gör det smidigt att hålla koll på klipparna, även om flera boende också börjat engagera sig i gräsklipparnas liv från sina fönster och balkonger. 

- Det är väldigt roligt för de har skapat ett socialt engagemang här. Vi har fått många kommentarer och hör att boende följer dem, om de gått och fastnat någonstans här på området så har folk hört av sig om det. Barnen på förskolan som ligger här på området följer dem också, berättar vicevärd Jens Hansen. 

Även den social hållbarheten är en viktig fråga

För HSB brf Stadener är även den sociala hållbarheten ett viktigt fokus. I vintras engagerades förskolebarnen i att julpynta gården på området. De pysslade egna julgransdekorationer av återvunnet material och som belöning bjöd föreningen på grillad korv på de nyinköpta utomhusgrillarna på innergården. För detta fick föreningen även HSB Skånes Hållbarhetsbidrag 2023. I sommar planerar styrelsen att anordna några tillfällen för gemensamma grillkvällar, något som kan vara särskilt upplyftande för de som till exempel bor ensamma.  

På frågan om vilka projekt som styrelsen i föreningen funderar på härnäst svarar de att solceller ligger i pipelinen. Men även det är ett projekt som kräver sin research innan något beslut kan tas.  

- Sen är jag lite sugen på bikupa, men vi får se med det. Jag har i alla fall försökt anlägga en liten äng i rabatten borta vid pergolan, tillägger Jens Hansen och skrattar.