Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Grillning på balkong – vad gäller?

27 maj 2024 Sommaren är här och med det inleds grillsäsongen. Många ser säkert fram emot en välförtjänt ledighet med fint väder och matlagning anpassad efter säsongen. Att grilla på balkongen kan vara trevligt, men i samband med detta kan det finnas vissa saker att tänka på ur en störnings- och säkerhetsaspekt.

Det finns ingen lagstiftning som specifikt förbjuder grillning på balkong, däremot kan bostadsrättsföreningar ha egna regler eller en egen ”policy” kring vilken typ av grillning som tillåts och under vilka omständigheter. För bostadsrättsföreningar som tillåter grillning på balkongen är det viktigt att tänka på brandrisken och under vilka omständigheter som grillningen ska tillåtas.

Störningar

Vanligtvis tillåter bostadsrättsföreningar grillning med elgrill. Engångs- och kolgrillar är många gånger inte tillåtna att användas på grund brandrisken, samt att röken kan upplevas som störande av kringboende. Matos från grillningen kan bedömas utgöra en störning för andra grannar om det sker i en allt för stor omfattning. Bostadsrättshavarna måste därför tänka på hur omfattande rökutvecklingen blir i samband med grillningen och om detta kan anses vara störande för grannarna.

Brandrisk

Att det finns en förhöjd risk för brand och störningar om bostadsrättsföreningen tillåter grillning eller inte innebär inte att föreningen ska avskräckas från att tillåta boende att grilla. Det är däremot då viktigt att föreningen tydliggör vilka regler som gäller. För att få en bred förankring kring reglerna om grillning på balkong rekommenderas att beslut fattas på stämman. Styrelsen kan alternativt hantera och reglera vad som gäller vid grillning på balkongen genom ordningsföreskrifterna.

Förutom reglerna som gäller i föreningen kan det vara bra att även hålla sig upplyst om eventuella uppmaningar eller rekommendationer från myndigheter. Både kommun och länsstyrelse utfärdar regler om eldningsförbud. Eldningsförbudet gäller i regel inte vid grillning på bostadsrättsföreningens mark, men det är givetvis är viktigt att vara extra försiktig och vaksam när eldningsförbud råder.

Sammanfattningsvis

Det är upp till föreningen att avgöra om grillning ska tillåtas eller inte. Framkommer det inget av stadgarna eller ordningsföreskrifterna i föreningen är det tillåtet för bostadsrättshavarna att grilla på balkongen. Det rekommenderas därför att bostadsrättsföreningar tar fram regler beträffande grillningen och informerar medlemmarna om dessa. Föreningen har stora möjligheter att reglera vilka omständigheter som måste vara uppfyllda för att grillningen ska vara tillåten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har på sin hemsida mer information för den intresserade kring vad som kan vara bra att tänka på vid grillning på balkongen.

---

Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått en tid sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.

Behöver ni juridisk rådgivning?

HSB Stockholms föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.