Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hejdå asfalt, hej biologisk mångfald

08 augusti 2024 Det finns många hårdgjorda ytor runt oss som skulle kunna tjäna ett bättre syfte. Efter att ha tröttnat på några av de stora asfalterade platserna inne på området, som också uppmuntrade till oönskat häng, tog styrelsen i HSB brf Sting tag i saken.
Bilder på asfalterade ytor och ytor med grönska Exempel på yta i HSB brf Sting som omvandlats. Det är 14 månader mellan bilderna.

Tillsammans med sin förvaltare och HSB Skånes utemiljöstrateg förvandlades de asfalterade ytorna till grönska där insekter och ängsblommor nu frodas. Till barnens glädje planterades även smultron i odlingslådorna.

- När en yta varit hårdgjord länge kan det vara svårt för träd att både klara sig och trivas på platsen. I detta fallet planterade vi storbladig häggmispel i trädgropar som förbereddes med svamprötter (svampmycel). Dessa bildar snabbt ett stort rotsystem och låter träden dra nytta av det genom symbios. Tack vare det har trädet möjlighet att växa till sig få i sig både vatten och näring, berättar Caroline Nilsson, utmiljöstrateg på HSB Skåne.

Att omvandla ytorna var en av många åtgärder som styrelsen, tillsammans med HSB Skåne och andra aktörer, genomförde för att öka tryggheten i bostadskvarteret.

Finns det ytor i din förening som skulle kunna bilda en livskraftig oas till våra viktiga insekter och samtidigt glädja de boende? Hör av dig till Caroline!