Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs första brf i Skellefteå som installerar spillvattenåtervinning

03 juni 2024 Bostadsrättsföreningen Linden är HSBs första brf i Skellefteå att installera spillvattenåtervinning. Tillsammans med en rad andra energiåtgärder kommer de att spara ca 430 000 kWh/år. "Med den här investeringen kommer vi få mer pengar över till annat", Ann Åström, ordförande, HSB brf Linden.

HSB Brf Linden bildades 1960 och består av 6 fastigheter och 127 lägenheter, beläget i området Norrhammar i centrala Skellefteå. För några år sedan beslutade styrelsen att föreningen skulle bli mer hållbar över tid. Ett av de första stegen var att genomföra en energigenomgång med hjälp av HSB Norr, vilket blev startskottet för det omfattande underhålls- och energieffektiviseringsprojektet som föreningen nu genomför.
-  Det visade sig att våra fastigheter hade omfattande renoveringsbehov på grund av läckage i både kulvertrör och ventilation. Med de åtgärder som krävs, passar vi på att göra dem energismarta, säger Ann.
 
Projektet omfattar byte av takfläktar, installation av ett nytt och mer effektivt styrsystem, injustering av värmesystemet, en ny värmekulvert i marken samt installation av en spillvattenåtervinningsanläggning*.  
- Med dessa åtgärder kommer brf Linden ligga i framkant med sina mål om att vara hållbar över tid, säger Rickard Jonsson, projektledare HSB Norr. 
 
Rickard betonar också vikten av att kombinera underhåll med energibesparande åtgärder. 
- Det är något vi rekommenderar alla brf:er att göra. Man kan dra nytta av det årliga underhållet och samtidigt minska kostnaderna, som i slutändan betalar framtida underhållskostnader.  


Förberedelser för nedsättning av spillvattenåtervinningstanken
 
Styrelsen i HSB brf Linden har varit enig i beslutet om att investera i dessa åtgärder. Ann förklarar deras resonemang om vikten av att optimera energianvändningen för att minska kostnaderna. 
- Vi, som många andra, påverkades av energikrisen. Vi vill minimera den risken och samtidigt bidra till hållbarhet, säger Ann. 
 
Ni är den första HSB-föreningen i Skellefteå som installerar spillvattenåtervinning, hur känns det att gå i bräschen? 
- Det känns jättekul, vi tror att det här är framtiden och kan vi vara är en förebild så är vi gärna det. Det är läskigt att ta ett så stort steg med alla åtgärder vi genomför, men har man ett renoveringsbehov är det lika bra att göra dem energismarta. 
 
I en artikelserie kommer ni kunna följa underhålls- och energieffektiviseringsprojektet på HSB brf Linden, håll utkik på vår hsb.se/norr för att ta del av dem. 


* Spillvattenåtervinning är en teknik för att återvinna värmen i avloppsvattnet. Det fångar upp föreningens spillvatten i en tank och tar vara på energin genom en värmepump, innan vattnet fortsätter till avloppet.