Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inspirerande workshop med boende

20 september 2024 Torsdagen den 19 september samlades både barn och vuxna vid Kärnmakaren i Kristianstad för att delta i en kreativ workshop anordnad av HSB Skåne och Artscape. Fokus för dagen var pixelkonst, där deltagarna fick välja mellan att måla eller pärla och skapa sina egna kreationer
Deltagarna i workshopen skapar med hjälp av pärlplattor.

Workshopen arrangerades i samband med upprättandet av en muralmålning på en av hyresfastigheterna vid Kärnmakaren. Detta för uppmärksamma om målningen men också för att involvera boende och allmänheten i konstskapandet. Artscape som genomförde workshopen lät deltagarna få välja fritt i om de ville skapa sina egna motiv eller följa exempel som de hade printat ut. Under workshopen bjöds det på fika, och både barn och vuxna deltog i aktiviteten. Syftet med workshopen var att öppna upp för en pysseldag där boende från området fick möjlighet att umgås tillsammans och låta kreativiteten flöda. 

En konstform som speglar de boendes kreativitet 

Den inspirerande workshopen är ett första steg mot ett medskapande konstverk som ska pryda ett staket i området. Senare i höst kommer Artscape bjuda in boende till en ytterligare träff för att med hjälp av put-in-cups skapa ett konstverk tillsammans. Pixelkonsten som togs fram i torsdags kommer vara inspirationen till det slutgiltiga motivet.  

- Idén med workshopen är att det skapar ett mervärde, att vi både gör någonting stort tillsammans med en konstnär, men att vi också har ett medskapande som involverar de boende, på så sätt att de känner ett ägandeskap och får vara delaktiga. Vi tänker att medskapandet stärker både relationen till muralmålningen men också bidrar till gemenskapen i området, säger Astrid Nidsjö från Artscape. 

En tryggare och mer levande stadsdel 

Initiativet till att bjuda in boende, föreningar i området och allmänheten att delta i workshopen är en del av HSB Skånes engagemang till att skapa tryggare och mer levande miljöer. Anne Siivola som är Bosocial chef på HSB Skåne förklarar varför det är viktigt att stötta ett sådant medskapandeprojekt: 

- Det bidrar till att göra fastigheterna och området trevligare och mer människovänligt. När vi boende skapar något tillsammans skapar vi också trygghet för varandra. Det tillför en stolthet över byggnaden där man bor och sätter stadsdelen i centrum, säger Anne Siivola, Bosocial chef på HSB Skåne.  

Genom att låta de boende vara delaktiga i den kreativa processen stärks banden till platsen och de konstverk som pryder den. Samtidigt blir konstverken en påminnelse om den gemenskap och kreativitet som finns i området.