Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Invigning av MUR-RUM på Brunnshög där framtidens hållbara byggmaterial tar form

29 maj 2024 Fredagen den 31 maj klockan 09.30 är det dags för invigning av projektet MUR-RUM på Brunnshögs temporära torg. Beläget på lerjorden är detta torg en plats för forskning kring framtidens hållbara byggmaterial, där skolbarn i Lund aktivt deltar i forskningsprocessen.
Barnen bygger muren av lera.

Projektet MUR-RUM, drivs av Naturskolan i samarbete med HSB Skåne, Lunds kommun, Malmö universitet och Region Skåne. Här är barn engagerade i forskningen kring framtidens byggmaterial, lera. Genom projektet främjas barnens pedagogiska utveckling samtidigt som jakten på hållbara lösningar för framtidens boende pågår.

- Det är barnen som är vår framtid och som också kommer vara de som bor i våra bostäder. För oss är det viktigt att stötta projekt där barnen får vara en del av bostadsutvecklingen och lära sig om hållbara lösningar, säger Caroline Sellström, affärschef Bostad och medlem hos HSB Skåne.

På Brunnshögstorget har eleverna fått utforska lera som ett hållbart byggmaterial där de tillsammans byggt en mur. De har även fått bygga modeller i sina klassrum samtidigt som de lärt sig om byggandets historia.

HSB genomför just nu forskning för att implementera lera i framtidens Med hjälp av HSB Living Lab kommer processen följas från jordanalys till produktion av lerväggar och analysera dess klimatpåverkan.

- Lera som byggnadsmaterial har stor potential att bli ett framtida hållbart byggmaterial i Sverige. Vi vill skaffa oss kunskap om materialet och lära oss mer om möjligheter att använda lera när vi bygger bostäder, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Välkommen till Brunnshögs temporära torg fredagen den 31/5 klockan 09.30.