Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kolloledarna som skapar trygghet

11 juli 2024 På sommarkollot i Magnarp får barnen vara just barn. Under kolloveckorna finns en kolloföreståndare och sju ledare på plats för att göra barnens upplevelse till den absolut bästa.
Kolloledarna 2024.

Varje år arrangerar HSB Skåne sommarkollo för barn i Magnarp. Här har HSB Skåne sin kollofastighet som har närhet till både skogen och havet i Skälderviken. Under tre veckor välkomnas mer än 50 barn till kollot. På plats för att se till att barnen får en toppenvecka finns kolloledarna.

- Att vara på kollo betyder för barnen att lära sig ta hänsyn till varandra och bry sig om varandra, två viktiga delar i dagens samhälle. Också att få uppleva naturen och lära sig vara rädd om den. Barnen bor under en vecka tätt ihop med andra barn och kollo speglar olika förändringar som sker i samhället. Ledarnas uppgift är att ta vara på de bästa av dessa och att barnen får med sig ett sommarminne hem som de kan berätta vidare för familj och kompisar, säger Linda Jenvén, kolloföreståndare.

En av ledarna under årets sommarkollo heter Anton Lenander. Anton utbildar sig just nu på Fritidsledarutbildningen på Eslövs folkhögskola. Det är för andra året han är på plats på kollot.

⁃ Det var superkul att få vara tillbaka. Nu hittar jag i området och vet vilka aktiviteter som fungerar bra att genomföra med barnen, säger Anton.

På årets kollo har barnen fått testa på en massa olika aktiviteter. De har fiskat krabbor, gått på hajk och lekt på gården.

⁃ Barnen bidrar med så mycket glädje och lekfullhet. Det är så kul att få lära känna alla och även att få träffa återkommande barn igen, berättar Anton.

Att vara borta från sina föräldrar under några dagar kan vara en utmaning. För många av barnen är det första gången som man sover borta. Vid oroligheter finns ledarna där för att lyssna och peppa.

⁃ Varje år är det många olika personligheter och ibland uppstår det en hemlängtan. Men då finns vi där för barnet och gör vårt bästa för att peppa barnet till att vilja stanna kvar och njuta med sina nya kompisar, avslutar Anton.

Anton Lenander