Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hydroponisk odling: Förvandla källarutrymmen till gröna mötesplatser

24 april 2024 Svenskarnas odlingsintresse blomstrar, och gemensamma odlingar blir ett allt vanligare inslag i våra städer. Hydroponi är metoden som möjliggör jordlös odling i vatten – inomhus, året om. I den här artikeln får du lära dig mer om hydroponisk odling.
Hydroponisk odling

Artikeln publicerades ursprungligen 1 februari 2024, och har kompletterats med material från Hemma i HSB #1 2024.

Gillar du att odla, men saknar trädgård? Vill du ha hemodlade örter året om, men slippa släpa på jordsäckar? Då kan hydroponisk odling vara lösningen för dig. Allt du behöver är en låda, en lampa, vatten och näring. Här ger Niklas Hjelm, författare till boken Hydroponisk odling, sina bästa odlingstips.

Detta är hydroponisk odling

Istället för att använda jord odlar du direkt i vatten, eller i underlag som lecakulor, plast, kokos eller pimpsten – material som kännetecknas av att de inte innehåller någon näring. Näringen tillför man nämligen med vattnet. Det tar inte mycket yta i anspråk och kan placeras på såväl fönsterbrädan som balkongen.
 
Med den här typen av odling kan du styra utvecklingen av växterna mer exakt. Det ger en helt annan typ av kontroll än om du odlar i jord, som har en förmåga att suga åt sig näring och hålla fast den. 

Så här kommer du igång

Det är enkelt att komma igång. Köp ett hydroponiskt odlingskit, exempelvis startpaketet Harvy som består av en odlingslåda med hål för odlingspluggar. Stoppa sedan dina frön i 2,5 cm stora torv- eller kokospluggar med fröer och fyll på med vatten och näring. Hydroponiska odlingar växer snabbt eftersom växterna har tillgång till vatten, näring och syre hela tiden.
 
Tillsätt 2 ml hydroponiskt näringskoncentrat per liter vatten när du vattnar. De flesta odlingslådor har markeringar för vilken vattennivå det ska vara. Tänk på att inte ställa köpta kryddväxter eller sallad i kruka nära din odling, för de kan ha skadedjur som lätt sprids.

Lättskötta odlingsfavoriter

  • Sallad
  • Persilja
  • Chili
  • Koriander
  • Persilja
  • Basilika
  • Asiatisk bladkål

Så väljer du växter

Välj ovanjordiska grödor som kryddor och grönsaker. Satsa förslagsvis på livsmedel som sallad, tomat och kryddväxter som vanligtvis kostar mycket i handeln.
 
Blanda inte för många olika sorter i lådan. Tänk på att odla växter tillsammans som har liknande utvecklingstakt – annars tar de snabbväxande sorterna allt vatten och näring. Örter som passar ihop är till exempel basilika och persilja, som växer lika fort. Dill och koriander passar också bra tillsammans eftersom de är lite sega i starten och är kallvädersväxter som går i blom samtidigt.
 
Tänk också gärna i matkultur: gillar du italienskt – odla rucola och basilika! Föredrar du det asiatiska köket – satsa på koriander, thaibasilika och komatsuna.

Tillför extra ljus

Under den mörka årstiden krävs att du tillför odlingen vitt ljus i form av en ledlist för växtodling, även om den står i fönstret. Tillsätt gärna extra ljus 12–16 timmar per dag, från oktober fram till vårdagjämningen.

Skörda på rätt sätt – och njut!

Efter cirka fyra veckor kan du börja skörda. Ett tips är att läsa på hur du skördar det du odlar. För sallad gäller generellt att du ska skörda de blad du behöver utifrån, så får resten fortsätta växa. Basilika toppas ovanifrån, koriander däremot skördar du nedifrån.
 
Även om odlingen inte är ekologisk är det du skördar hemodlat, obesprutat och hållbart. Det innebär inga transporter och allt du tillsätter tas upp av växten. Det är också väldigt näringsrikt eftersom du skördar direkt. Ju kortare tid från skörd till mun, desto bättre smak.

Lyckat projekt i HSB Living Lab

Du går ned i det tidigare outnyttjade källarutrymmet och kommer upp med allt grönt du behöver till middagen: gurka, tomat, sallad och några blommor för dekoration.

Så kan verkligheten se ut i för boende i flerbostadshus där man satsat på hydroponisk odling, en metod som behöver varken jord eller solljus och som ger upp till 20 skördar per år. HSB Living Lab, som är lika delar boende och forskningslabb, har undersökt vilka sociala, klimatmässiga och ekonomiska vinster som finns med att odla tillsammans – och de har visat sig vara många.

Hydroponisk odling

Hydroponisk odling i HSB Brf Regnbågen i Jönköping.

Viktigt att hitta nya sätt att mötas

Projektet med en gemensam hydroponisk odling startade i HSB Living Lab i Göteborg, och testades sedan i bostadsföreningar i Jönköping och Lund. Det visade sig snabbt att en gemensam odling kan få mer än bara grödor att växa – det kan så ett frö till ny vänskap. En gemensam odling skapade nya förutsättningar för gemenskap grannarna emellan.

Och att hitta nya sätt att möta varandra är viktigt; enligt statistik från Folkhälsomyndigheten uppger nästan var fjärde svensk över 16 år att de besväras av ensamhet. Bland de äldre, 85 år och äldre, uppger 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen att de känner sig ensamma. Ensamhet – särskilt ofrivillig sådan – är dessutom ett samhällsproblem som regeringen vill tackla genom en nyligen beslutad gemenskapssatsning omfattandes 300 miljoner kronor per år under 2023-2025.

– Vi svenskar har ofta svårt att ta första steget och lära känna våra grannar. Att då ha ett gemensamt odlingsprojekt att samlas kring visade sig vara den öppning som många behöver. Att träffas kring en aktivitet och att jobba mot ett gemensamt mål skapar nya möten och en gemenskap som förenar över generationsgränser, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator på HSB Living Lab.

Hos de bostadsrättsföreningar som testat odlingsvagnen visar det sig att granngemenskapen och det sociala engagemanget ökat och att odlingen förutom att ge nyttiga grödor skänker stor glädje och samhörighet hos de boende.

HSB erbjuder hydroponisk odlingsvagn

Tillsammans med företaget Growpipes har HSB Living Lab utvecklat en egen odlingsvagn speciellt anpassad för gemensamt ägande i flerbostadshus. Nu hoppas HSB Living Lab att fler inser möjligheterna med vattenbaserad odling – och vågar testa:

– En gemensam hydroponisk odling är smart. Man delar på kostnader och sysslorna med att så och skörda. Förutom att närodlat är ett klimatsmart alternativ till nyttiga grönsaker så ser vi att odlingen kan vara knuffen som får granngemenskapen att frodas, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

HSB Living Lab tipsar – så här lyckas du med gemensam hydroponisk odling:

Engagera dina grannar
Sprid intresset för hydroponisk odling i din bostadsrättsförening och bjud in till en träff där ni diskuterar, bildar en odlingsgrupp och planerar tillsammans.

Hitta ett odlingsutrymme
Några fördelar med hydroponisk odling är att den kräver liten golvyta och inte behöver dagsljus. Det finns många outnyttjade källarutrymmen som passar perfekt för detta.

Skaffa utrustning och välj växter
Via HSB kan ni köpa startpaket med odlingsvagn och all annan utrustning som krävs för er odling.

Skötsel och underhåll
Gör ett schema för hur den hydroponiska odlingen ska skötas. Det kräver bara 15-20 minuter i veckan. Täck upp semestrar eller andra längre ledigheter.

Planera skördefest
Sprid ordet - bjud till exempel in till informationskväll, workshop och skördefest.

Fasaden på HSB Living Lab

HSB Living Lab forskar om framtidens hållbara boende

Huset som heter HSB Living Lab är beläget vid Chalmers Campus i Göteborg. Det kan bäst beskrivas som ett livs levande laboratorium. Här bor knappt fyrtio personer i olika lägenheter samtidigt som forskning pågår. Sedan starten har mer än 150 forskningsprojekt startats här.