Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ljusare tider – men fortsatt tufft för nyproduktion

18 september 2024 Efter några ovanligt tuffa år för bostadsutvecklare syns nu vissa positiva signaler på bostadsmarknaden. Möt Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad, som ger ett nuläge inom HSBs nyproduktion i Stockholmsregionen.

Fortsatt stor bostadsbrist, och nästan ett helt avstannat bostadsbyggande. Hur hamnade vi här? Det beror på att flera faktorer sammanfallit och skapat en "perfekt storm". Oron i omvärlden har lett till hög inflation, snabbt stigande räntor och rekordhöga byggkostnader. Sammantaget gör marknadsläget det svårt för bostadsutvecklare att uppnå lönsamhet i bostadsprojekten.

Så när lönsamheten viker stannar grävskopor och lyftkranar?
Ja, tyvärr, eftersom lönsamheten är vår riskmarginal. Samtidigt som hushållen håller hårt i plånboken vid sämre tider och inte fattar stora investeringsbeslut på samma sätt. En annan stor utmaning är de långa ledtiderna som kommunala särkrav, utredningar och myndighetsutövning innebär. Nya bostäder kräver kapital, och att finansiera byggprojekt som drar ut på tiden är svårt. Tid är pengar.

Trots nuläget säljer, bygger och planerar HSB för nya bostäder i Stockholmsområdet?
Vi bygger, men inte i närheten av vad vi vill och ska. Men det känns ändå bra att vi är i gång vid Telefonplan och Bromstenstaden, där vi bygger 217 respektive 152 lägenheter. Två fina projekt med attraktiv boendemiljö och hög kvalitet. Därutöver pågår försäljning av sista etappen i Telegrafberget i Nacka, samtidigt som vi arbetar intensivt med planeringen av Jubileumshuset i Hagastaden och ett nytt bostadsområde med 850 bostäder i Pampas, Solna.

Vad gör ni för att underlätta för medlemmar, och öka tryggheten vid köp av nyproduktion?
Just nu rullar vi ut en höstkampanj där summan av en årsavgift rabatterar lägenhetens pris. Det belastar inte bostadsrättsföreningens ekonomi utan finansieras av HSB. Därutöver kvarstår alla fördelar med att köpa en bostadsrätt i en HSB-förening. Ekonomiska garantier, underhållsplan, stöd i styrelsearbete och långsiktig förvaltning. Med HSB Tryggt köp är köparen även skyddad från vissa oförutsägbara händelser som oftast inte inträffar.

Vad krävs för att bostadsbyggandet ska ta fart igen?
Vi ser nu vissa positiva signaler. Inflationen verkar vara besegrad, räntorna är på väg ner och byggkostnaderna planar ut. Utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad är också avgörande för bostadsefterfrågan. Men nu görs fler affärer i det befintliga bostadsrättsbeståndet, vilket är en förutsättning för att överutbudet av bostadsrätter ska minska. Byggandet kommer att ta fart igen, men det krävs bättre marknadsförutsättningar och lägre kostnader vilket kommer att ta sin tid.

Vad gör HSB i väntan på bättre förutsättningar?
Det finns en värdefull kompetens och kämpaglöd inom organisationen som driver oss framåt, trots sämre tider. Vi har givetvis stort fokus på likviditet och projektekonomi, och arbetar aktivt för att förbättra vår markportfölj genom försäljningar, och genom att pröva förvärv av byggrätter. Vi passar även på att utveckla vår nöjdkundprocess, minska vår klimatpåverkan och stärka vårt engagemang i organisationen Rättvist byggande. När vinden vänder ska vi vara redo att bygga hållbara bostäder igen.


OM HSB BOSTAD

  • HSB Bostad AB är HSBs bostadsproduktionsbolag i Stockholms län och ägs av HSB-föreningarna i området. Bolaget bildades år 2000.
  • Verksamheten omfattar hela nyproduktionsprocessen från idé, förvärv, projektutveckling, programmering, projektering och produktion till eftermarknad.
  • HSB Bostad strävar alltid efter att bygga effektivt, hållbart och kostnadsmedvetet, och lägger stor vikt vid ambitionen att all nyproduktion ska certifieras som Miljöbyggnad.
  • Verksamhetens vinst går alltid tillbaka till HSB i syfte att bygga ännu fler bostäder. När köparna har flyttat in i en bostadsrättsförening lämnas den vidare inom HSB för förvaltning och medlemskap.