Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Maj och Rolf har bott i samma lägenhet i 56 år – ”Hyran var 465 kronor”

02 maj 2024 Maj och Rolf flyttade in i de nybyggda HSB-lägenheterna på Moröhöjden för 56 år sedan. Än idag bor de kvar i sitt älskade hem som är fyllt av minnen.

1968 bestämde familjen Marklund att flytta från deras tvårummare som låg 2 mil utanför Skellefteå till ett större boende, närmare stadskärnan. Lägenheten på Moröhöjden i HSB brf Heden, som nu var deras nya område, var helt nybyggd och hyran låg på 465 kr.

- Hyran kostade egentligen 460 kr, men eftersom vi har ett fönster i badrummet kostade vår lägenhet fem kronor extra, skrattar Maj.

Vidare fortsätter Maj berätta om att varken hon eller deras äldsta son Patrik trivdes särskilt bra i början:

- Men den känslan försvann ganska snabbt, eftersom det är lätt att lära känna andra föräldrar.

I lägenhetshuset bodde det flera barnfamiljer. Maj beskriver det som väldigt mysigt och att antalet barn var tillräckligt stort för att bilda ett fotbollslag.

Mycket är sig likt

Lägenheten är i stort sett i originalskick. Det har skett några förändringar sedan de flyttade in för 56 år sedan. Maj berättar att de renoverade 1998:

-  Då renoverade vi köket, men sedan har vi också tapetserat om – men det gjorde vi själva.

Köksrenoveringen bestod av att byta dörrar och lådor. I köket finns en kökssoffa som varit med sedan de flyttade in. Där står även ett stort skåp som paret köpte kort efter de flyttat in i deras nuvarande hem.

Maj och skåp.jpg

Under hösten fixade bostadsrättsföreningen upp deras balkonger, som både har breddats med 60 cm och glasats in.

- Den största förändringen är utomhus – vi har nämligen fått ett uterum! Berättar Maj glatt.

Maj och balkong.jpg

Många minnen

Byrå.jpg

Den varma och familjära känslan som finns i lägenheten, avslöjar att det har skapats många minnen där. Under en period arbetade Maj som dagmamma och lägenheten var platsen där dagbarnen befann sig. Det lyser i Majs ögon när hon förklarar att det är det bästa jobb man kan ha!

- Jag hade 13 barn ett tag, berättar Maj.

Både Maj och Rolf berättar om flera minnen de upplevt under deras år på Moröhöjden. Det har varit flera sociala aktiviteter och under en tid fanns ett stort fort i timmer på gården. Där lekte barnen varje dag och paret beskriver målande om ljuden som hördes från barnens lek på fortet. Dessutom har det arrangerats dans för de boende i cykelrummet med jämna mellanrum.

- Vi har samlat på oss så många fina minnen, säger Maj och Rolf.

Anledning till att de har stannat kvar så länge

Både Maj och Rolf trivs i deras hem och därför har de blivit kvar så länge. De kan inte tänka sig att bo någon annanstans.

- Allting har varit nära kan man säga, förklara Maj.

Rolf har haft gångavstånd till jobbet i 50 år och även haft nära till elljusspåret. Paret anser att de har väldigt bra fastighetsskötare, en bra vicevärd, en rimlig hyra och att de som sitter i styrelsen är jättebra.

- Vi har som inga problem, säger Rolf.

Rolf.jpg

De beskriver att livet på Moröhöjden är väldigt familjärt, de känner många och alla grannar hälsar på varandra. Maj lyser upp och berättar:

- Gemenskapen är ovärderlig, och vi kan inte bo bättre än såhär.