Projektet MUR-RUM, drivs av Naturskolan i samarbete med HSB Skåne, Lunds kommun, Malmö universitet och Region Skåne. Här är barn engagerade i forskningen kring framtidens byggmaterial, lera. Genom projektet främjas barnens pedagogiska utveckling samtidigt som jakten på hållbara lösningar för framtidens boende pågår.
Elevernas byggprocess med lera
Första delen av projektet var att barnen fick tillverka olika prototyper med leran i klassrummet. Tillsammans har de kommit fram till hur den stora muren på Brunnshögstorg ska utformas.
- Vi har fått lära oss massor om hur man bygger hus, berättar en av eleverna.
Vi besöker eleverna på plats på Brunnshögs torg för att ta del av deras arbetsprocess. Här är de i full gång med att bygga sin mur. För att få till ett bra arbetsflöde har eleverna delats upp i två olika stationer. Vid den första stationen står en mindre grupp elever och blandar till leran. Vid blandningsprocessen används lera, halm, sand och vatten. Detta för att få till en bra konsistens och densitet. Det är viktigt för att undvika att leran spricker. Vid den andra stationen byggs själva muren. Här formas leran till bollar som sedan kastas på muren för att fästas. Alla samarbetar med varandra för att se till att bollarna blir i lämplig storlek och att muren håller en jämn höjd.
- Det är jättekul att få vara utomhus och bygga. Vi tänker att vi bygger stora köttbullar, säger en av eleverna.
På plats på torget är docent Marwa Dabaieh, som är arkitekt och professor på Malmö Universitet och Aalborg University i Danmark. Hon har över 20 års erfarenhet klimatneutral arkitektur och design och av jordbaserade byggmaterial. Just nu leder Marwa ett forskningsprojekt i HSB Living Lab där samma lera används.
- With this hand on experiense, we want to enpower a more sustainable future. We want to gain a trust in the natural materials, because it is the future.
Invigning av Brunnshögs temporära torg
Under invigningen av MUR-RUM på Brunnshögstorget fick alla klasser som varit med i byggprojektet äntligen skåda det färdiga konstverket. Till stora applåder avtäcktes muren och Marwa pratade om lerans potential för byggande av såväl hållbara som hälsosamma byggnader. Därefter bjöds det på glass, popcorn och en förmiddag med fortsatt lek på torgets olika aktivitetsdelar som barnen varit med i processen om att utforma.