Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nyfiken på solceller? Våra projektledare hjälper dig!

10 juni 2024 Med stigande elpriser och hållbarhet i fokus är det allt fler som installerar solceller. Är din förening också nyfiken på att ta steget? Våra projektledare hjälper er genom hela processen.
Solceller på taket.

Första steget i att installera solceller är att genomföra en förundersökning av fastigheten. Förundersökningen syftar till att undersöka er fastighets förutsättningar för användning och installation av solceller. HSB Skånes projektledare Jörgen Lindsten är solcellsexpert och kan anlitas för att genomföra förundersökningen inför installation av solceller. Jörgen undersöker då vilka förutsättningar föreningen har och hur ni kan dimensionera solcellsanläggningen.  

- Det är viktigt att en förundersökning genomförs för att få en god ekonomisk kalkyl så föreningen har ett underlag att ta beslut på, berättar Jörgen Lindsten, projektledare hos HSB Skåne. 

När förundersökningen är genomförd lämnas protokollet över till styrelsen. Tycker styrelsen det är av intresse att gå vidare i processen blir nästa steg att ta upp ärendet på nästkommande stämma. För att installera solceller på fastigheten krävs ett stämmobeslut.  

Om fastigheten har goda förutsättningar och medlemmarna är med på beslutet kan HSB Skåne lämna ett anbud på byggadministrationen. Tar ni vår hjälp är HSB Skånes projektledare med under hela processen. Er projektledare hjälper till med anbud, förfrågningsunderlag och kontakt med entreprenörer.  

- Vi är med ända fram tills vi har en godkänd slutbesiktning för att se till att projektet genomförs på ett korrekt sätt, säger Jörgen.  

För att solceller ska vara en lönsam investering kan det vara bra att även överväga att införa IMD, individuell mätning och debitering, om det inte redan finns i fastigheten. De boende i föreningen blir då av med sina privata el- och nätavtal vilket ger en besparing gällande fasta abonnemangskostnader. En annan fördel med IMD är att varje medlem själv har möjlighet att påverka sina kostnader genom att minska den egna förbrukningen. Något som är bra för både miljön och plånboken.  

- Om man inte har börjat kolla på att installera solceller så skulle jag säga att det är dags att göra det. Genom solceller och IMD behöver föreningen köpa in en betydligt mindre mängd el, säger Jörgen.  

Vill din förening veta mer om installation av solceller och IMD? Varmt välkommen att kontakta HSB Skånes projektledare för hjälp genom hela processen. Fyll i vårt formulär på hsb.se/skane/offert så kontaktar vi dig. 

Jörgen Lindsten, projektledare hos HSB Skåne.