Styrelsen ska basera sin prövning på föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Ett vanligt stadgevillkor, även i HSBs normalstadgar (2023), är att förvärvaren avser att bosätta sig permanent i bostadsrättslägenheten. Om stadgevillkoren är uppfyllda, ska föreningen bedöma om förvärvaren skäligen bör godtas som bostadsrättshavare. Det innebär att styrelsen ska göra en helhetsbedömning av förvärvarens ekonomiska och personliga kvalifikationer. Kreditupplysningar kan användas för att bedöma ekonomin.
Om förvärvaren behöver låna pengar för att köpa bostadsrätten och banken beviljar lån, indikerar detta oftast att ekonomin är tillräcklig god för medlemskap. Tidigare betalningsanmärkningar kan indikera betalningssvårigheter men utgör inget absolut hinder; praxis visar att även med flera anmärkningar kan medlemskap beviljas om omständigheterna i övrigt bedöms skäliga. Beaktande tas till bland annat antalet betalningsmärkningar, om dessa är kopplade till tidigare boenden och hur lång tid som passerat.
Avslag på grund av personliga kvalifikationer ska ske med stor varsamhet. Lagutskottet har uttalat att denna grund ska användas restriktivt. Även om förvärvaren har en kriminell bakgrund kan medlemskap beviljas om brottet ligger långt tillbaka i tiden och förvärvaren lämnat relevant information som väger till förmån för medlemskapet. Vid ett eventuellt beaktande av brottslighet krävs det även att brottet som begåtts har en koppling till boendet.
Om förvärvarens inkomstuppgifter visar på en blygsam inkomst och förvärvaren inte kan lämna kompletterande information som styrker förmågan att fullfölja åtagandena gentemot föreningen, kan styrelsen neka medlemskap. Om förvärvaren däremot har finansierat köpet genom ett banklån, talar det för att ekonomin bör anses vara tillräckligt god.
För att nekas medlemskap krävs en omfattande misskötsamhet. Betalningsförsummelser som ligger nära i tiden och som är kopplade till tidigare boende kan utgöra faktorer som förhindrar ett medlemskap. Avseende personliga kvalifikationer, ska avslag endast ske vid allvarlig brottslighet som skett relativt nyligen och som har koppling till boendet.
Juridiska personer, med undantag för kommuner och regioner, kan nekas medlemskap. Även medlemmar som inte avser att bosätta sig permanent eller som inte uppfyller något annat stadgevillkor kan nekas medlemskap.
Behöver ni hjälp med att göra en bedömning är ni välkomna att kontakta oss på juristerna.stockholm@hsb.se
---
Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått en tid sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.
Våra föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.