Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Prövning av medlemskap i bostadsrättsföreningar

08 oktober 2024 Huvudregeln är att medlemskap i en bostadsrättsförening krävs för att utöva (använda) bostadsrätten. Vid överlåtelse ska förvärvarens förmåga att fullgöra framtida förpliktelser gentemot föreningen bedömas genom en medlemskapsprövning, vilket är styrelsens ansvar. Ramen för vad som kan beaktas framgår av föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Bostadsrättsföreningar ska genomsyras av en öppenhetsprincip och det är endast möjligt att neka medlemskap i undantagsfall. Om en styrelse nekar medlemskap kan förvärvaren hänskjuta ärendet till hyresnämnden för prövning. Förvärvaren prövas inte på nytt om denne redan är medlem i föreningen.

Omständigheter för prövning

Styrelsen ska basera sin prövning på föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Ett vanligt stadgevillkor, även i HSBs normalstadgar (2023), är att förvärvaren avser att bosätta sig permanent i bostadsrättslägenheten. Om stadgevillkoren är uppfyllda, ska föreningen bedöma om förvärvaren skäligen bör godtas som bostadsrättshavare. Det innebär att styrelsen ska göra en helhetsbedömning av förvärvarens ekonomiska och personliga kvalifikationer. Kreditupplysningar kan användas för att bedöma ekonomin.

Om förvärvaren behöver låna pengar för att köpa bostadsrätten och banken beviljar lån, indikerar detta oftast att ekonomin är tillräcklig god för medlemskap. Tidigare betalningsanmärkningar kan indikera betalningssvårigheter men utgör inget absolut hinder; praxis visar att även med flera anmärkningar kan medlemskap beviljas om omständigheterna i övrigt bedöms skäliga. Beaktande tas till bland annat antalet betalningsmärkningar, om dessa är kopplade till tidigare boenden och hur lång tid som passerat. 

Personliga kvalifikationer

Avslag på grund av personliga kvalifikationer ska ske med stor varsamhet. Lagutskottet har uttalat att denna grund ska användas restriktivt. Även om förvärvaren har en kriminell bakgrund kan medlemskap beviljas om brottet ligger långt tillbaka i tiden och förvärvaren lämnat relevant information som väger till förmån för medlemskapet. Vid ett eventuellt beaktande av brottslighet krävs det även att brottet som begåtts har en koppling till boendet.  

När kan föreningen neka en ansökan?

Om förvärvarens inkomstuppgifter visar på en blygsam inkomst och förvärvaren inte kan lämna kompletterande information som styrker förmågan att fullfölja åtagandena gentemot föreningen, kan styrelsen neka medlemskap. Om förvärvaren däremot har finansierat köpet genom ett banklån, talar det för att ekonomin bör anses vara tillräckligt god.

För att nekas medlemskap krävs en omfattande misskötsamhet. Betalningsförsummelser som ligger nära i tiden och som är kopplade till tidigare boende kan utgöra faktorer som förhindrar ett medlemskap. Avseende personliga kvalifikationer, ska avslag endast ske vid allvarlig brottslighet som skett relativt nyligen och som har koppling till boendet.

Juridiska personer, med undantag för kommuner och regioner, kan nekas medlemskap. Även medlemmar som inte avser att bosätta sig permanent eller som inte uppfyller något annat stadgevillkor kan nekas medlemskap.

Behöver ni hjälp med att göra en bedömning är ni välkomna att kontakta oss på juristerna.stockholm@hsb.se

 

 

---

Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått en tid sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.

Behöver ni juridisk rådgivning?

Våra föreningsjurister har en unik erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, hyresjuridik och föreningsrättsliga frågor och är ett bra stöd om en besvärlig situation skulle uppstå.