Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Rökning och störningar i bostadsrättsföreningar

02 september 2024 Vad händer om en medlem störs av en rökande granne? Får man röka i sin lägenhet, på sin balkong eller på den gemensamma innegården? Kan föreningen förbjuda rökning? Föreningsjuristen Sofia Ekdahl ger svar på de vanligaste frågorna.

Rökning i lägenheter och på balkongen

Rökning – såväl i lägenheten som på balkongen – är som utgångspunkt tillåten. Det finns inget generellt lagkrav som omfattar lägenheter och inte heller trapphus eller entréer omfattas av lagen om rökförbud (se nedan). En bostadsrättsförening kan dock införa ett förbud mot rökning i föreningens allmänna utrymmen, såsom tvättstuga och trapphus. Det kan beslutas av styrelsen eller med enkel majoritet på en föreningsstämma.

När det gäller rökning i lägenhet och på balkong eller uteplats är det som sagt svårt att förbjuda, men om rökning från en bostadsrättshavare eller hyresgäst är mycket omfattande och röken tränger in i omkringliggande lägenheter kan föreningens styrelse behöva ingripa. Styrelsen kan då behöva undersöka ventilation och tätningar för att förhindra rökens spridning.

Sofia_Ekdahl_rund.png

- Om byggnadstekniska brister inte föreligger, kan en anmodan skickas till den boende. Det är dock viktigt att tänka på att lagen inte tar särskild hänsyn till om grannarna är allergiska eller särskilt känsliga för rök, utan en viss röklukt från grannar anses falla inom ramen för vad som skäligen får tålas i ett flerfamiljshus, säger föreningsjurist Sofia Ekdahl. Endast i extrema fall, där tingsrätten har konstaterat konstant och kraftig röklukt, kan rökning utgöra grund för uppsägning.

Möjligheten för föreningen att säga upp en medlem på grund av rökning är därför begränsad.  I ett nyligen avgjort mål har emellertid hyresnämnden konstaterat att synen på rökning har förändrats över tid så det är möjligt att en hårdare linje mot rökning kan komma att tillämpas.

Lag om rökförbud

Den nya lagstiftningen som trädde i kraft 2019 begränsar rökning på allmänna platser, men påverkar inte rätten för bostadsrättshavare eller hyresgäster att röka i sina egna lägenheter eller på sina balkonger. Lagen tillåter inte fastighetsägaren att införa ett rökförbud inom fastigheten. Dock gäller rökförbud vid föreningens lekplatser om allmänheten har tillträde till dessa.

Rökförbudet gäller också vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till, såsom restauranger, butiker och andra affärslokaler som ligger i direkt anslutning till gatan. Om någon del av föreningens fastighet omfattas av rökförbudet, är föreningen skyldig att informera om detta genom exempelvis skyltar. Föreningen bör även ingripa med information och tillsägelser om förbudet inte efterlevs.

För fastighetsägare som hyr ut affärslokaler med direkt anslutning till gatan, är det affärsinnehavaren som ansvarar för att reglerna om rökförbud följs. Föreningar med lokaler som har egna entréer bör informera berörda hyresgäster om förbudet och deras ansvar att upprätthålla detta.

Rättsliga och praktiska överväganden

Det är viktigt för en bostadsrättsförening att ha en klar och tydlig policy avseende rökning, samt att följa gällande lagstiftning. För att undvika tvister och osäkerheter bör föreningen informera sina medlemmar om gällande regler och de rättigheter och skyldigheter som följer med dessa.

 

---

Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått en tid sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.

Har ni ytterligare frågor eller behöver juridisk rådgivning?