Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så får du fint på balkongen!

14 maj 2024 Om du har en balkong är det hög tid att göra den vårfin. Maria Wiig, inredare på VF Studio, bjuder på några tips.

Var hittar jag inspiration för att inreda min balkong eller terrass?
– Börja med att fråga dig hur du vill använda uterummet. Ska det vara en social miljö för middagar och umgänge eller en stillsam plats för återhämtning? Vill du satsa på odling och växter? Leta sedan inspirationsbilder för att göra din vision visuell. Undersök vilka material, färger och möbler som kan förstärka och skapa den stämning och funktion som du vill uppnå.

Hur blir balkongen mer ombonad?
– Använd mycket textilier, sittkuddar, prydnadskuddar, plädar och en matta. Få gärna in några runda former som bryter av, som en rund jutematta eller ett runt bord. Lägg trä eller matta för ett skönt golv för barfotafötter. Belysning är a och o för att skapa en mysig plats i skymning. Jobba gärna i olika höjder med en golvlampa, lyktor på bordet och ljusslingor i taket.

Hur utnyttjas bäst små utrymmen?
– Prioritera efter hur du vill nyttja balkongen, anpassa storlek på möbler efter utrymme. Många gör misstaget att köpa en för stor soffa som tar upp hela balkongen. Planera möblering med fler funktioner som en sittmöbel med förvaring för dynor och filtar eller hopfällbara eller stapelbara stolar och bord. Jobba på höjden med hyllor för växter eller krokar för extrastolar.

Hur kan jag tänka mer hållbart?
– Innan du handlar nytt, se över andrahandsmarknaden och fynda på loppis! Som exempelvis terrakottakrukor med fin patina, gamla zinklådor, glasbuteljer och äppelkorgar som ger liv till balkongen. Investera i begagnade möbler som kan slipas och målas om för att ge dem en längre livscykel. Eller tänk klassiskt och tidlöst så möblerna
håller längre än trenderna.

Träd på balkongen
Skapa grön rumslighet med ett nätt träd på balkongen. Tänk på att använda en större kruka i material som zink, trä eller korg som tål kalla vintrar. Se till att krukan har dränering samt näringsrik och fuktighetsbehållande jord. Glöm inte kolla så trädet passar din balkongs läge.

  • Purpurapel
  • Dvärgsyren
  • Japansk lönn
  • Rönnsumak
  • Silverpäron
  • Eukalyptusvide
  • Paradisäpple
  • Alpvide