I Göteborg och kringliggande kommuner är runt 60 bostadsrättsföreningar i dag anslutna till något av HSB Göteborgs tre olika förvaltaravtal. En av dessa är brf Hultet i Sävedalen, en förening med 159 lägenheter fördelade i åtta bostadshus från 60-talet. För nästan två år sedan skrev de på sitt första förvaltaravtal med HSB för att få hjälp med de tidskrävande och tunga delar som styrelsearbetet innebär.
– Det är hela tiden saker som händer eller som behöver underhållas. Uppdraget är komplext i många delar och det kräver både tid och kompetens. Detta har medfört att mindre tid och energi har funnits för det långsiktiga arbetet, säger Kristina Roos Gullstrand, ordförande i brf Hultet.
Sett en stor börda lätta
Kristina, som har bott i föreningen i många år och som är inne på sin andra period i styrelsen, beskriver det första året med förvaltaravtalet som en behövlig och nödvändig avlastning. Nyligen valde brf Hultet dessutom att ta nästa steg genom att växla upp till HSB Göteborgs helhetsförvaltaravtal.
– Vi hade redan sett en stor administrativ börda lätta. Med helhetsförvaltare finns mer tid att arbeta mer långsiktigt och hållbart, dessutom utökas samverkan och information med medlemmarna i föreningen, säger hon.
Effektivare styrelsearbete
Niklas Kenamit är en av HSB Göteborgs erfarna förvaltare. Enligt honom har
kompetenskraven på brf-styrelser ökat avsevärt under de senaste åren. Komplexa lagkrav, upphandlingar och ny teknik för till exempel uppvärmning har bidragit till detta.
– Det är inte ovanligt att föreningar missar att följa myndighetskrav eller att de inte genomför en upphandling på rätt sätt. Komplexiteten har i sin tur bidragit till att det för många brf:er blivit svårare att rekrytera styrelsemedlemmar, säger Niklas.