Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så lockar ni fler till stämman

04 juni 2024 Det är hög tid för årets stämma. Som förstås måste följa stadgarna - men som förhoppningsvis också ska locka många deltagare. Det senare brukar vara svårt. Men det finns knep.

Elin Sönnerdahl är chefsjurist på HSB Malmö. Hon anlitas ofta som ordförande på stämmor och har sett vad som brukar få medlemmar att delta.

– Det är större chans att många kommer på en stämma som är välorganiserad. Det är väldigt uppskattat om styrelsen förberett en liten presentation och kan berätta om vad som hänt under året och vad som planeras.

Hon upplever att de flesta inte tycker att själva stämman är så rolig, utan att de kommer för att de vill ställa frågor till styrelsen eller få veta vad som händer i föreningen. 

– Det märks att om de inte får så mycket svar eller inte får veta något så blir de lite besvikna. Och då kommer de inte tillbaka nästa år.

Att göra stämman festlig, bjuda på mat och förfriskningar lockar också fler deltagare, menar hon. 

Sedan några år tillbaka har HSB brf Flaggskepparen inte längre sin stämma i husets pizzeria, utan i Turning Torso. Ordföranden Torbjörn Jalkhagen tycker att det är kul med en ny lokal och tror att det kan få fler nyfikna att dyka upp. 

– Vi har stämman mitt i veckan, en onsdag klockan halv sju på kvällen, så att många har möjlighet att komma. Vi bjuder på sallad och det brukar vara uppskattat. 

Från föreningens 56 lägenheter brukar ungefär 30 personer komma. 

– Det ska bli spännande att se om vi kan toppa det i år. Vi vill ju att så många som möjligt ska komma och påverka besluten och ha insikt i föreningen. Jag tycker att den demokratiska processen är jätteviktig, att det inte känns som att "styrelsen bestämmer ändå allt". 

Därför trycker Torbjörn på att det är viktigt att vara välkomnande och att det finns en öppenhet för frågor. 

– Vi brukar avsluta stämman och sedan sitta kvar en stund och prata. Då brukar det dyka upp en del frågor som inte hade kommit fram annars, eftersom det är mindre formellt. Den stunden öppnar också för att deltagarna kan lära känna oss i styrelsen och dela med sig av sina idéer. 

Så säger lagen om stämman

  • Det är bra att ha en utomstående som ordförande, så att styrelsen inte blir jävig.
  • Stämman måste hållas senast sex månader före räkenskapsårets utgång.
  • Bostadsföreningens stadgar styr stämman. De klargör hur och när kallelsen ska skickas och vilka punkter som måste vara med på dagordningen.

Nyhet

Det är numera tillåtet med digitala stämmor - om man skriver in det i sin förenings stadgar. Hjälpe med stadgeändringar? Besök hsb.se/malmo/stadgar. En annan nyhet är att brf:er kan boka en erfaren stämmoordförande till självkostnadspris, via formulär här.