Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Det här behöver du spara varje månad för att köpa din första bostad i Luleå och Umeå

04 juni 2024 HSB Riksförbund har i samarbete med Evidens granskat hur mycket man behöver spara varje månad för att ha råd med en egen lägenhet i 15 av landets kommuner, däribland Luleå och Umeå.

Rapporten visar att storstäderna toppar listan över högst sparkrav. I Stockholm behöver en ung vuxen spara hela 11 629 kronor i månaden i fem år för att nå den summa som krävs enligt nuvarande bolånetak och krav på eget kapital. Uppsala och Göteborg följer tätt efter Stockholm.

- Att äga sin egen bostad är en dröm många strävar efter att uppfylla, men tyvärr stannar det vid just en dröm för alltför många. Särskilt unga har fått det svårare att ta klivet in på bostadsmarknaden. Trösklarna har höjts i form av bolånetak, prisökningar och amorteringskrav, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

För närvarande måste en ung vuxen i Luleå spara 2 204 kronor varje månad i fem år för att nå det kapital som behövs enligt det nuvarande bolånetaket och kraven på eget kapital. Alternativt kan man spara 1 021 kronor i månaden i tio år för att nå samma summa. I Umeå är den nödvändiga sparsumman betydligt högre. Där behöver en ung vuxen spara 7 631 kronor i månaden i fem år eller 3 534 kronor i månad i tio år för att nå upp till det belopp som krävs.  

Rapporten undersöker även vad som krävs av unga vuxna om förslaget om startlån till förstagångsköpare infördes. Startlån är ett statligt garanterat lån som gör det möjligt för kreditvärdiga förstagångsköpare att låna upp till 95 procent av bostadens värde, vilket skulle minska sparkravet avsevärt.

Om startlånet införs skulle unga vuxna i Luleå behöva spara endast 734 kronor i månaden i fem år för att nå upp till det belopp som krävs. I Umeå skulle det motsvarande sparkrav vara 982 kronor i månaden i fem år.

Statistik belåningsgrad och eget kapital.png