”Tänk på brottsförebyggande arbete som en investering i trygghet,” säger Johan Halling. Genom att ha rutiner och checklistor på plats kan föreningar upptäcka falska fakturor, skydda sin ekonomi och agera snabbt om något händer.
Vid ett misstänkt bedrägeri är det avgörande att agera direkt. ”Kontakta banken och Polisen så fort som möjligt för att minimera skadan,” uppmanar Halling.
Att lägga tid på brottsförebyggande arbete ger stora fördelar för både föreningen och de boende:
Enligt Tove Hägg handlar det inte bara om att välja rätt leverantör – utan att förstå hela kedjan. ”En säker förening är en förening som noga granskar sina avtal och samarbeten. Minst två personer bör granska alla fakturor, och regelbundna styrelsemöten kan användas för att öva på misstänkta scenarier,” förklarar Hägg.
Hälsa på grannen och visa att ni ser varandra. ”Små handlingar gör stor skillnad,” säger Hägg. ”Ett enkelt ’Hej, vem söker du?’ kan både öka tryggheten och minska risken för obehöriga på föreningens område.”
Att arbeta förebyggande är inte bara en fråga om att undvika problem – det handlar om att skapa en miljö där ni som bor i föreningen kan känna er trygga, varje dag.
I vår och nästa höst startar vi vår utbildningsserie ”Trygg brf” där styrelsemedlemmar får verktyg och kunskap för att stärka föreningens säkerhet och bli experter på trygghetsarbete. Missa inte chansen att göra en långsiktig investering i trygghet för både er förening och era medlemmar!
Vill du veta mer?
Lyssa på intervjun med polisen:
Läs mer om brf-styrelsekonferensen 2024 och dess höjdpunkter:
Upptäck vår utbildningskalender och boka er plats redan idag.