Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stora höjningar av VA-taxorna i flera kommuner

09 oktober 2024 Taxorna för vatten och avlopp stiger i många fall brant uppåt, visar årets kartläggning signerad Nils Holgerssongruppen.
Barn vid rinnande vattenkran

För mindre än en månad sedan kunde Nils Holgerssongruppen i en kartläggning visa på kraftigt stigande priser på fjärrvärme. En kraftigt stigande trend konstateras nu också för VA-taxorna, som rör vatten och avlopp. Återigen är det Nils Holgerssongruppen, där HSB är medlem, som redovisar siffrorna.

Danderyd höjer taxan med 63 procent, medan Håbo, Heby, Solna och Kungsör gör runt 50-procentiga höjningar. Var fjärde kommun höjer taxan med över 20 procent och i genomsnitt över landet rör det sig om en höjning på 13,9 procent.

Louise Wall, hållbarhetschef på HSB Riksförbund, menar att höjningarna slår hårt mot svenska hushåll.

– Det är en utveckling som gått över styr och det är allvarligt eftersom det handlar om allmännyttiga tjänster som man inte kan göra avkall på, och man inte kan byta leverantör.

"Efterlyser transparens"

Joachim Höggren är ordförande för Nils Holgerssongruppen. Enligt honom är årets siffror ett bevis på att kommunerna i större utsträckning än tidigare för över sina investeringskostnader på boende och fastighetsägare.

– När det kommer till stora återinvesteringar efterlyser vi transparens och en dialog om det är boende och fastighetsägare som ska bära allt. När var fjärde kommun höjer med över 20 procent är det fog att undra över den långsiktiga kommunala planeringen. Det är viktigt att kommunens politiska beslutsfattare och ansvariga tjänstemän har en god dialog med berörda kring investeringsbehov och taxa, säger han.

Mer om årets VA-kartläggning hittar du genom att följa länken.